,,Trainers geven diverse opdrachten. Soms zijn dat langere afstanden, soms kort."
,,Trainers geven diverse opdrachten. Soms zijn dat langere afstanden, soms kort." Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Fris en fit het water uit

26 augustus 2021 om 14:39 Overig

H’VELD-G’DAM Al je spieren evenredig gebruiken en opbouwen met weinig kans op blessures. Met zwemmen kan het! Zwemvereniging Hardinxveld-Giessendam (ZVH) biedt haar leden wekelijks de mogelijkheid om met behulp van trainers de zwemconditie te verbeteren. ,,Onze sport is ideaal voor jong én oud. Iedereen met zwemdiploma’s kan meedoen.”

Zwemvereniging Hardinxveld-Giessendam (ZVH) werd in 1997 opgericht en telt rond de 55 leden van uiteenlopende leeftijden. Op maandag- en dinsdagavond zwemt de club in Zwembad de Duikelaar. Jaco Huisman, bestuurslid, trainer én zwemmer van ZVH, vertelt: ,,We zijn een kleine, gezellige club met enthousiaste trainers en leden. Mensen kunnen bij ons terecht om hun conditie te verbeteren, een deel van de leden zwemt actief wedstrijden.” Met wedstrijden vormen de Hardinxvelders een team met Sportvereniging Octopus uit Groot-Ammers. ,,We zijn beide niet heel groot en hebben samen een startgemeenschap voor wedstrijden gevormd, daar komen we gezamenlijk uit als SG-HGA. Zo kunnen leden van beide verenigingen toch met een volledig team starten en kunnen we als trainers ervaring en kennis uitwisselen. We halen er dus dubbel voordeel uit!”

Zwemmers van de vereniging trekken niet alleen baantjes. Jaco: ,,Trainers geven diverse opdrachten. Soms zijn dat langere afstanden, soms kort. Duur- en sprinttrainingen worden afgewisseld. Er worden starts en keerpunten geoefend en we doen spelletjes om het reactievermogen te vergroten. Techniek wordt ook ontwikkeld. Het laatste half uur op dinsdag kan ook deelgenomen worden aan de landtraining, waar oefeningen zoals opdrukken bijdragen aan de opbouw van kracht. Dit kan iedereen op zijn eigen niveau doen. Er kunnen doelen worden gesteld om jezelf continue te verbeteren en op wedstrijden tegen leeftijdsgenoten te zwemmen, maar het is ook mogelijk om recreatief mee te doen. Zwemmen is de beste sport die je kunt doen. Je gebruikt al je spieren evenredig, bouwt aan je conditie en is amper blessuregevoelig.”

De vereniging heeft ook een activiteitencommissie voor vertier buiten de zwemuren. ,,Sinds een jaar of vijf is die commissie actief om leuke uitjes te organiseren. In de vakantie zijn dat meestal zwemactiviteiten of bootcamp voor leden en vriendjes en teambuilding voor de wedstrijdploeg. Regelmatig worden er gezellige avondjes gepland en om de paar jaar is er een kampweekend, dan gaan we met zoveel mogelijk leden een paar dagen weg. In september beginnen we na de zomerstop weer met de clubkampioenschappen, we hopen daar weer een leuke seizoensopening met een hapje en drankje aan vast te plakken.”   

Het is mogelijk om een aantal keer een proeftraining mee te draaien. ,,Geïnteresseerden die in het bezit zijn van een A- en B-diploma, zijn welkom op maandag van 18 tot 19 uur of dinsdag van 18.45 tot 20.15 uur in Zwembad de Duikelaar, Sluisweg 144. Stop zwemkleding, een zwembril en een handdoek in je tas. Ervaring is niet nodig!” Meer informatie via Facebookpagina ZVH Zwemvereniging Hardinxveld of www.zvhardinxveld.nl. Mailen kan naar zvhbestuur@gmail.com.

advertentie
advertentie