Een baan van asfalt met hobbels en bochten, bedoeld om te bewegen en sporten: dat is een pumptrack.
Een baan van asfalt met hobbels en bochten, bedoeld om te bewegen en sporten: dat is een pumptrack. Karin Nootenboom

‘We willen heel graag een pumptrack in Hardinxveld’

Overig

HARDINXVELD-GIESSENDAM Karin Nootenboom, inwoonster van Hardinxveld-Giessendam, zet zich in om voor de jeugd in het dorp een zogenoemd pumptrack te realiseren. Een pumptrack is een circuit met bulten en kombochten, die elkaar ritmisch opvolgen. Je kunt het zien als een kruising tussen een BMX-baan en een skatepark. Karin is druk bezig met een petitie, die al door meer dan honderd jongeren getekend is.

door Eline Lohman

Een baan van asfalt met hobbels en bochten, bedoeld om te bewegen en sporten: dat is een pumptrack, legt Karin uit. ,,Je kunt er met alles op dat wielen heeft – van een fiets tot een skateboard. Ofwel: het is een parcours voor alles dat rolt. Ik ga zelf vaak met mijn kinderen naar pumptracks en merkte dat daar ook Hardinxvelders komen. Zoals bij het pumptrack in Roosendaal, de grootste van Europa. Toen dacht ik: ‘het is toch eigenlijk te gek dat we met z’n allen zo’n stuk moeten rijden om naar een pumptrack te gaan?’.”

PETITIE Toen ontstond het idee voor het realiseren van een pumptrack in Hardinxveld. Karin raakte in gesprek met Servanda en met een bedrijf dat haar mogelijk kan helpen bij de realisatie. ,,We willen heel graag een pumptrack in Hardinxveld! Daarom hebben we een petitie opgestart. Die is al door meer dan honderd jongeren getekend. Dat geeft toch wel aan dat er echt behoefte aan is. Er is weinig vergelijkbaars in Hardinxveld. Daarom zou een nieuwe plek om te bewegen en sporten zeker welkom zijn. Dan kunnen kinderen en jongeren lekker buiten bezig zijn. Het zou supertof zijn als we dit voor elkaar krijgen in het dorp.”

Op andere pumptracks ziet de Hardinxveldse kinderen en jongeren van allerlei leeftijden voorbij komen. ,,Kinderen van vier op een fietsje tot en met tieners die skaten: je ziet het allemaal bij elkaar op één baan. Op sociaal gebied is het dus ook nog eens heel leerzaam om een pumptrack te hebben. Je leert elkaar kennen en krijgt meer contacten. Je bouwt sneller een band op met elkaar, dat merken mijn kinderen en ik bij de pumptracks.”

Karin is samen met Servanda aan het kijken wat de beste locatie zou zijn voor een pumptrack in Hardinxveld. Een goede optie voor het initiatief zou de plek van de skatebaan kunnen zijn, die dan mogelijk vernieuwd kan worden.

BURGERINITIATIEF INDIENEN Maar de petitie loopt nog en kan getekend worden op de website www.pumptracks.nl/petitie/hardinxveld-giessendam. ,,Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen dit doen. En wie mee wil denken over het proces, kan dat zeker doen. Naast het feit dat we aan het kijken zijn naar een locatie, kijken we ook naar de kostenbegroting. Waarna we een zogenoemd MAG-initiatief willen gaan doen bij de gemeente, een burgerinitiatief. Want er is echt behoefte aan een pumptrack. Het zou mooi zijn als we dat dit jaar nog kunnen realiseren.”

Karin merkt op dat het een duurzaam project is. ,,Als je de baan eenmaal gelegd hebt, dan kan deze nog jaren mee voor toekomstige generaties. Steeds een nieuwe generatie kan er gebruik van maken. Een pumptrack is tijdloos. Op de lange termijn blijven kinderen en jongeren er wat aan hebben.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie