Links Paul Koster en rechts Theo van Houwelingen op de tennisbaan
Links Paul Koster en rechts Theo van Houwelingen op de tennisbaan Gemeente Hardinxveld-Giessendam

Tennisvereniging LTC De Merwede in Hardinxveld-Giessendam volledig gasloos

27 maart 2024 om 12:22 Tennis

HARDINXVELD-GIESSENDMTennisvereniging L.T.C. De Merwede heeft haar gasaansluiting verwijderd en is nu volledig gasloos. De afsluiting van het gas volgt op eerdere duurzaamheidsmaatregelen zoals het aanbrengen van LED lampen en het plaatsen van zonnepanelen in 2022. 

Theo van Houwelingen en Paul Koster zijn aanjagers van de duurzaamheid, zo stelden ze samen met Sportstroom Energiecoaches een Routekaarrt Duurzame Sport op.  Als energiecoach ontfermt Theo van Houwelingen zich over het monitoren van het energieverbruik. ,,Als je goed inzicht hebt in de techniek en in het verbruik van de verschillende installaties dan weet je al snel dat het veel zuiniger kan.” Na een lang en ingewikkeld traject met offertes, adviseurs en installateurs en mensen met verschillende wensen is er een keuze gemaakt voor een installatiebedrijf.

,, Inmiddels hebben we een luchtwarmtepompsysteem, een close-up boiler, overal LED-verlichting en twee ventilatoren en natuurlijk zonnepanelen”, zo vertelt Van Houwelingen.  ,,De begroting was hoog, de materialen duur, maar met de verschillende subsidies van in totaal bijna 40% is het allemaal haalbaar. Geen gasverbruik, lagere netbeheerskosten en slechts 4000 kWh elektriciteitsverbruik per jaar (80% minder dan twee jaar geleden) zorgt voor een lagere energierekening per maand van wel honderden euro’s.” 

Tenslotte laten Theo en Paul weten: ,,Met alle betrokken technici en een bestuur dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan zijn we zover gekomen. En ons energieverbruik kan nu iedereen volgen op een digitaal scherm bij de bar. Zo kan iedereen meegenieten van alle duurzame inspanningen.”

advertentie
advertentie