Augusteijn haalt uit naar provincie: ‘We zijn géén tweede Alblasserdam’

20 juni 2007 om 00:00 Nieuws

REGIO - De parallel die tussen de gemeenten Hardinxveld-Giessendam en Alblasserdam wordt getrokken, is volgens waarnemend burgemeester Augusteijn uit de lucht gegrepen. De gemeente Alblasserdam belandde vorige week in een bestuurscrisis. Zowel de burgemeester als de gemeentesecretaris stapten op. Dick Corporaal, die als onafhankelijk deskundige namens de provincie onderzoek deed naar de bestuurskracht van Alblasserdam, vergelijkt Hardinxveld en Leerdam met Alblasserdam. Deze uitspraak doet hij tijdens zijn toelichting op zijn vernietigende rapport over Alblasserdam.

Augusteijn: ,,Wij zijn géén tweede Alblasserdam! In het vorige college waren er perikelen, dat onderken ik, maar we zijn met sprongen vooruit gegaan. Er wordt goed samengewerkt. Het college werpt de opmerkingen van Corporaal dan ook verre van zich af.”

Gemeentelijke herindeling in de Alblasserwaard / Vijfheerenlanden is een sprong dichterbij gekomen nu in Alblasserdam een bestuurscrisis is ontstaan. Volgens Corporaal hebben zowel Alblasserdam als Nieuw-Lekkerland te weinig bestuurskracht. In zijn aanbevelingen wordt een fusie van deze twee gemeenten als eerste optie genoemd.

De problemen in dit gedeelte van de Alblasserwaard kan een sneeuwbaleffect hebben naar de hele regio. Uit bestuurskrachtonderzoeken is enkele maanden geleden al gebleken dat veel gemeenten hun zaakjes niet op orde hebben en veel meer samenwerking noodzakelijk is om als zelfstandige gemeenten te kunnen blijven bestaan. Zo sloegen Liesveld, Graafstroom en Giessenlanden de handen ineen voor verdergaande samenwerking in ‘Samen Meer Waard’, maar de gemeenteraad van Graafstroom stak hier een stok in het wiel om financiële redenen en stapte uit de samenwerking.

Volgens Augusteijn is het bestuurskrachtonderzoek van Hardinxveld niet meer up-to-date. ,,We hebben onze zaken goed op een rij, zowel op bestuurlijk als financieel vlak.”

advertentie
advertentie