Blauwtong in Oranjestraat

8 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

Mond-en Klauwzeer (MKZ) en Varkenspest zijn volgens het ministerie van Landbouw ingrijpender dan Blauwtong. Toch schrok hobbyboer Arnold de Bruin even toen het laatstgenoemde virus bij één van zijn schapen werd geconstateerd. ,,Ik was bang dat ze het niet ging halen of dat de andere dieren ook besmet zouden raken,” legt De Bruin uit. Een van zijn 25 schapen begon twee weken geleden zich anders te gedragen. ,,Ze trok niet op met de rest van de kudde. Ze had een opgezette tong en zweertjes in de bek. Ze wilde ook niet eten en werd steeds magerder. Nadat haar bloed was onderzocht wist ik zeker dat het Blauwtong was. Ze is nu weer flink aan het opknappen en krijgt iedere dag wat extra voer.”

‘Niet te vergelijken met MKZ’ H’VELD-G’DAM - Een schaap in Hardinxveld-Giessendam heeft eind juli de virusziekte Blauwtong opgelopen. Het dier is inmiddels weer aangesterkt en is - tot nu toe - het enige slachtoffer in de Hardinxveldse kudde. Toch zijn er meteen maatregelen genomen. Hobbyboer Arnold de Bruin mag zestig dagen geen dieren vervoeren. Sinds zaterdag kampen ook andere boeren met dit probleem. De boosdoener hiervan is echter niet het besmette schaap van De Bruin, maar het MKZ-virus dat is opgedoken in Engeland.

Door Hanneke van Houwelingen

De Bruin huurt al jaren een stukje land achter zijn huis aan de Oranjestraat. Hierop houdt hij enkele schapen, pony’s en geiten. Zestig dagen lang mag de Hardinxvelder zijn beesten niet vervoeren. Maar dat is naar eigen zeggen niet zo’n ramp. ,,Ik hoef er niet van te leven. De meeste schapen staan een lange tijd in het weiland.”

Blauwtong komt vooral voor bij schapen, maar ook runderen en geiten kunnen besmet raken. Het virus wordt overgebracht door de knut, een mug. Besmette dieren worden na de muggensteek ziek en kunnen binnen 8 tot 10 dagen volledig herstellen of bezwijken. Boeren in de omgeving van Hardinxveld hoeven volgens Benno Bruggink, woordvoerder van het ministerie van Landbouw, geen extra maatregelen te nemen. ,,Vooralsnog gaat het om één geval. De veeziekte komt voornamelijk in Limburg en Brabant voor, Hardinxveld ligt uit de richting.”

Toch grijpt het virus snel om zich heen, vertelt hij. ,,Binnen een week zijn er 29 bedrijven in het zuiden van Nederland die melding hebben gemaakt van Blauwtong.” Bruggink verwacht dat dit aantal behoorlijk zal oplopen. ,,Vorig jaar kregen zo’n 450 bedrijven te maken met Blauwtong. We hadden gehoopt dat de muggen de winter niet zouden overleven, maar het heeft niet lang genoeg gevroren.” De ziekte is volgens de woordvoerder minder ernstig dan MKZ of Varkenspest. ,,Dieren met Blauwtong overlijden - in tegenstelling tot MKZ - er zelden aan.”

Met het landelijke vervoersverbod, dat zaterdag in gang is gezet, hoopt landbouwminister Gerda Verburg de intrede van het MKZ-virus in Nederland te voorkomen. In 2001 sloeg het virus in Nederland voor het laatst toe. Destijds werden tienduizenden koeien en varkens afgemaakt.

u Meer info: www.minlnv.nl

advertentie
advertentie