Stemmen met het rode potlood

31 mei 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM – Burgers kunnen donderdag 4 juni hun stem uitbrengen op de Nederlandse leden van het Europees Parlement. Niet voor de eerste keer, maar dit keer zijn er wel wijzigingen waar een ieder rekening mee moet houden.

Zo blijft de elektronische stemmachine in de kast. Burgers dienen net als vroeger hun stem uit te brengen door met een rood potlood op het stembiljet het vakje van hun kandidaat rood te kleuren. Naast het overleggen van de inmiddels ontvangen stempas, dienen zij zich ook te kunnen legitimeren met een geldig identiteitsbewijs (bijvoorbeeld paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). Burgers zijn verplicht beide bescheiden aan de voorzitter van het stembureau te tonen. Als zij stempas en identiteitsbewijs niet kunnen tonen, mogen zij niet stemmen. Wie de stempas kwijt is, kan uiterlijk op dinsdag 2 juni een vervangende stempas aanvragen bij de afdeling burgerzaken. Verder mag het stemhokje slechts bevolkt worden door een persoon (dit geldt niet voor mensen met een visuele beperking). Wie niet zelfstandig kan stemmen kan iemand anders een volmacht verlenen. Dit kan tot en met de dag van de stemming zelf.

Deze wijzigingen houden verband met het feit dat het de kiezer in Hardinxveld-Giessendam vrij staat om in elk willekeurig stemlokaal in Hardinxveld-Giessendam te gaan stemmen. De stemlokalen, in totaal veertien, zijn geopend van 7.30 tot 21.00 uur. De afdeling burgerzaken is geopend van 9.00 tot 19.30 uur. Informatie is ook te vinden op de gemeentelijke website. www.hardinxveld-giessendam.nl en op www.uheefthetvoorhetzeggen.nl

advertentie
advertentie