‘Géén sigaren rokende herensociëteit’

4 juni 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM / SLIEDRECHT – ,,’Service above self’ is al sinds 1905 het idee achter de Rotary, toen Paul Harris de Rotary oprichtte.” Jan Meijers, Rotary-lid van het eerste uur, vertelt over het idee achter de club, die dit jaar haar 45-jarig jubileum in Sliedrecht kent.

Door Hidde Remmerswaal

Meijers is al 43 jaar lid in Sliedrecht en kent de club goed ,,Het beeld bestaat ten onrechte dat we alleen maar feest vieren en elkaar kietelen. Maar de Rotary draait om dienstbaar zijn, zowel binnen de club als naar buiten, naar de maatschappij toe.”

Alle ondernomen activiteiten van de Rotary moeten voldoen aan vier richtlijnen: 1. Is het de waarheid?; 2. Is het eerlijk voor alle betrokkenen?; 3. Is het nuttig voor alle betrokkenen?; 4. Leidt het tot betere vriendschap en welwillendheid?. Deze testvragen moeten het idee van dienstbaarheid en bevordering van maatschappelijke samenwerking waarborgen.

Deze dienstbaarheid van Rotary Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam blijkt uit het evenement Monaco aan de Merwede. Elke twee jaar organiseert de Rotary een groot evenement om geld op te halen voor een goed doel, dit jaar in nauwe samenwerking met Lionsclub Alblasserwaard. Vijftig bedrijventeams nemen het in karts tegen elkaar op. Dit levert niet alleen een overwinning op voor één van de teams, maar (hopelijk) ook genoeg geld voor een speciale rolstoelauto voor verpleeghuis Waerthove.

In 2008 heeft de Rotary in Sliedrecht 20.000 euro besteedt aan goede doelen. ,,Voor financiering kunnen leden naar vermogen geld in de ‘baggeremmer’ stoppen, onze eigen collectebus. Daarnaast worden dingen als golftoernooien en verkoop van wijn en het beeldje ‘de Beugelaar’ georganiseerd.”

Voor deze activiteiten worden de netwerken van leden aangesproken. Dat netwerk komt vaak met een grote maatschappelijke functie en inzet. Deze eigenschappen worden ook gezocht in leden. Ad Riebergen, Rotaryvoorzitter en algemeen directeur van de Rabobank: ,,Leden van de Rotary kunnen andere mensen aandragen. Een commissie kijkt of de aangedragen personen binnen ons gedachtegoed passen.”

Volgens André Boer wordt daarbij ook gekeken naar diversiteit. ,,We zoeken naar verschillende beroepen, nu hebben we onder andere een kunstschilder, een fysiotherapeut, een dierenarts en een bankdirecteur.” Vakmensen vanuit iedere sector zijn welkom, mits ze hun waarde hebben laten zien. Op de vraag of een stratenmaker binnen de Rotary past kijken de leden elkaar nadenkend aan: ,,We zijn op zoek naar ‘self made men and women’ die hun maatschappelijk nut hebben bewezen door hard te werken en te groeien in hun carrière,” aldus Riebergen. André Boer: ,,Als een stratenmaker die kwaliteiten heeft is dat mogelijk.” Dit levert wel een probleem op met jongere leden. Die hebben misschien geen tijd om zich in te zetten voor de Rotary vanwege hun werk.

Volgens jeugdcommissievoorzitter Claudia van Genderen wordt binnen de Rotary actief geprobeerd jongere en vrouwelijke leden te werven. Makkelijk is dat niet, beaamt zij: ,,In het ledenwervingsbeleid proberen we te verjongen en ‘vervrouwen’. Voor vrouwen met een baan en jonge kinderen is het wel lastig om je voldoende in te zetten en dinsdag tussen zes en acht te vergaderen. Het beeld van oude mannen die sigaren roken bestaat nog wel, maar dat is onterecht. Als vrouw merk ik geen enkele belemmering.”

De aandacht van de Rotary voor jongeren blijkt ook uit enkele van haar maatschappelijke activiteiten. Van Genderen: ,,Aan het kartevenement werken twee scholieren van de Willem de Zwijgerschool mee en de Rotary is ook een erkend maatschappelijk stageadres.”

André Boer, Claudia van Genderen en Ad Riebergen benadrukken dat dienstbaarheid hoog in het vaandel staat bij de Rotary club die dit jaar haar 45-jarig bestaan in Sliedrecht viert.

advertentie
advertentie