Pompstation maakt plaats voor parkeerplekken

4 december 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Alexander Vos de Wael, directeur van drinkwaterbedrijf Oasen, heeft vrijdag de sleutel van pompstation de Peulen aan de Thorbeckestraat overhandigd aan wethouder Theo Boerman. Nu het nieuwe grote pompstation aan de Schapedrift in gebruik is genomen, is de locatie aan de Thorbeckestraat immers niet meer nodig. De gemeente gaat de grond gebruiken voor centrumontwikkeling. Het oude pompstation maakt plaats voor parkeerplekken.

In 2007 maakten Oasen en de gemeente al afspraken over de toekomst van de grond aan de Thorbeckestraat. Gemeente Hardinxveld-Giessendam had deze nodig voor centrumontwikkeling en Oasen zocht een groter stuk grond voor de bouw van een nieuw en groter pompstation. Daarom vond er grondruil plaats. Inmiddels is het nieuwe pompstation van Oasen aan de Schapedrift in gebruik. Hierdoor is pompstation de Peulen niet meer nodig. Inwoners van Hardinxveld-Giessendam krijgen nu onthard water uit de kraan van het zuiveringsstation in Lexmond.

Na 50 jaar niet meer nodig

Oasen bouwde in 1959 pompstation de Peulen, omdat er een tekort aan transport- en bergingscapaciteit van water was ontstaan. Het gebouw met de grond erbij aan de Thorbeckestraat is in totaal 1410 m2 groot. Vijftig jaar lang zorgde de Peulen ervoor dat het water voldoende druk had als het bij de klanten uit de kraan kwam. Daarnaast diende het pompstation ook als buffer. ’s Nachts gebruiken klanten veel minder water dan in de piekuren, ’s morgens vroeg en aan het einde van de middag. De Peulen sloeg het water op als er weinig water gebruikt werd en leverde water bij als er veel mensen tegelijk water gebruikten.

advertentie
advertentie