‘Uitkijktoren in natuurgebied’

24 februari 2010 om 00:00 Nieuws

,,Toen ik één van de scheepswerven bezocht heb ik bovenop een helikopterplatform van een offshore schip gestaan. Het uitzicht over de rivier, het langgerekte dorp en de natuur van de Biesbosch aan de overkant was zo indrukwekkend dat ik zou willen dat iedereen dat kon zien. Zo kwam ik op het idee voor een uitzichttoren. Zo’n hoogtepunt kan bijdragen aan een besef hoe bijzonder dit rivierlandschap wel is”, licht de kunstenares toe.

Marijke Bongers en Arie Huisman geloven in droom H’VELD-G’DAM – Een mooie toren om over het rivierlandschap in Hardinxveld-Giessendam uit te kijken. Dit is wat Marijke Bongers van project Branding de Oeverlanden graag ziet in het natuurgebied. Samen met Arie Huisman probeert ze deze droom te verwezenlijken.

,,Ik vind het erg belangrijk dat de toren voor iedereen toegankelijk zal zijn. Juist ook voor mensen met een rolstoel of rollator. Het zou alle seizoenen toegankelijk moeten zijn. Het zou leuk zijn als de Natuur - Uitzicht -Toren op de hoek van het braakliggende gedeelte van het rioolwaterzuiveringterrein kan worden gerealiseerd. Dat is de meest geschikte locatie met uitzicht op een prachtig ensemble van het rivierenlandschap, de natuur van de Oeverlanden en de Hollandse Biesbosch. Maar andere plekken zijn ook mogelijk.

Wij zijn een groep fotografen, kunstenaars, vogelaars en natuurliefhebbers. Wij zetten ons in voor natuur- en cultuurbehoud. We zoeken het eigenlijk in het kleine en het bijzondere. Het is al goed genoeg als je maar goed kijkt, maar niet iedereen doet dat. Wij willen daarom het zicht vergroten met een NUT. Want onbetaalbaar is het rinkelen van de schelpen in de branding, rust, de schoonheid van een vogeltje, het verhaal van de griendwerker, de verandering van lucht en water en de fantastische vergezichten. Dat is allemaal te vinden in de Oeverlanden.”

,,Onze dromen gaan verder. Ideeën genoeg. Wij denken aan een tentoonstelling, een publicatie, een zomer Nuttenbouwkamp en eventueel een avonturenzone. We hebben al ideeschetsen. We willen de Oeverlanden Giessendam eens extra onder de aandacht brengen. Daarom hebben wij het Project Branding de Oeverlanden bedacht. Fantastisch is dat de Rabobank onze dromen wil steunen. Er kan zelfs op de NUT worden gestemd via deze bank en hoe meer stemmen hoe hoger de toren. De Oeverlanden verdient zo´n bijzondere voorziening want de Oeverlanden is echt een uniek natuurgebied”, aldus Arie Huisman.

Rabobank Merwestroom is een coöperatieve bank van en voor mensen. Al meer dan 100 jaar werken ze vanuit het principe ‘samen staan we sterker’. ,, Wij investeren als bank in onze gemeenschap. We willen daarbij graag verenigingen en stichtingen helpen om projecten te ondersteunen. Daarom heeft Rabobank Merwestroom 25.000 euro ter beschikking gestelt om projecten financieel te ondersteunen. Mensen konden een idee opsturen, uiteindelijk zijn daar zeven projecten uit voort gekomen. De zeven projecten kunnen stemmen winnen. Het project met de meeste stemmen krijgt het grootste deel van de 25.000 euro. We hebben daarvoor een magazine uitgegeven voor Hardinxveld en Sliedrecht. In dat magazine zit een stemkaartje dat mensen kunnen gebruiken om op hun favoriete project te stemmen.Op 8 mei zal de uitslag bekend worden gemaakt”, aldus een woordvoerder.

Marijke en Arie afwachten moeten afwachten hoeveel stemmen ze krijgen. De hoogte van de toren hangt ook van het prijzengeld af. Voor meer informatie www.oeverlandenblog.blogspot.com.

advertentie
advertentie