Sneller op de been na spataderbehandeling in Beatrixziekenhuis

25 mei 2010 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, onderdeel van Rivas Zorggroep, is gestart met een nieuwe behandeling van spataderen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een nieuwe techniek. Patiënten die op deze wijze kunnen worden behandeld, zijn in vergelijking met de 'klassieke' methode onder andere weer sneller op de been. De patiënten zijn zeer tevreden over de ingreep en het resultaat. De behandeling wordt volledig vergoed door de ziektekostenverzekeraar.

Voorheen werd gebruik gemaakt van de klassieke chirurgische behandeling, het zogeheten strippen van de vaten. ,,Bij de nieuwe techniek, de Closure procedure, wordt onder plaatselijke verdoving een katheter in de te behandelen ader gebracht", legt chirurg Gerhard Hajer van het Beatrixziekenhuis uit. ,,Door hoogfrequente radiogolven wordt het uiteinde van de katheter verhit waardoor de vaatwand krimpt en de ader sluit. Een voordeel hiervan is dat nauwelijks bloeduitstortingen ontstaan, zodat patiënten minder pijnklachten hebben en eigenlijk geen steunkousen meer hoeven te dragen", vertelt Hajer.

Niet alle patiënten kunnen met de nieuwe techniek worden geholpen. ,,De patiënt mag niet eerder geopereerd zijn aan spataderen en de spatader mag niet te kronkelig verlopen. De patiënt krijgt eerst een onderzoek, het zogenoemde duplex-onderzoek van de aderen. Dit is een echo-onderzoek waarbij gekeken wordt wat de oorzaak is van het niet goed functioneren van de ader. Aan de hand van dit onderzoek wordt het behandelplan gemaakt en wordt bepaald of de Closure procedure toegepast kan worden."

Uit wetenschappelijk onderzoek zijn onlangs de bewezen effectieve resultaten van de Closure procedure gebleken. Na behandeling met de Closure procedure kunnen patiënten weer sneller lopen, hebben minder pijn en blauwe plekken en hebben minder pijnstillers nodig. Veel mensen zijn ook weer sneller aan het werk.

Patiënten worden verwezen door de huisarts. ,,Indien de huisarts een gecombineerde afspraak heeft gemaakt voor onderzoek en aansluitend consult bij de behandelend chirurg op de polikliniek hoeft de patiënt maar één keer voorafgaand aan de operatie te komen", licht Hajer toe. ,,Patiënten kunnen we vervolgens snel behandelen, omdat er een korte wachttijd is", besluit Hajer.

advertentie
advertentie