Steeds meer kinderen met 'slok teveel op'

1 september 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Het aantal kinderen met alcoholvergiftiging blijft fors toenemen in de regio Zuid-Holland Zuid. Dit blijkt uit de tweede kwartaalcijfers van de ambulancedienst Zuid-Holland Zuid die op verzoek van het regionale alcoholpreventieprogramma ‘Verzuip jij je toekomst?!’ in kaart zijn gebracht. In 2009 werden in het eerste halfjaar zestien kinderen in de leeftijdscategorie van veertien tot en met negentien jaar door ambulancepersoneel behandeld met als belangrijkste geregistreerd letsel ‘alcoholvergiftiging’. In het eerste halfjaar van 2010 zijn dat er al 29. Als de cijfers van het eerste halfjaar van 2010 worden afgezet tegen die van 2009 is dus bijna sprake van een verdubbeling.

De cijfers van de ambulancedienst hebben betrekking op jongeren die ter plaatse eerste hulp hebben gekregen, naar de eerste hulp zijn gebracht of zijn opgenomen in het ziekenhuis. Burgemeester van Der Borg van de gemeente Graafstroom, bestuurlijk trekker van ‘Verzuip jij je toekomst?!’, vindt de cijfers veel te hoog, maar verbazen doen de enorme aantallen hem niet. Van der Borg: ,,De cijfers van het eerste kwartaal lieten al een forse stijging zien en deze actuele gegevens laten helaas zien dat deze tendens zich voortzet. Ook zijn de regionale cijfers in lijn met een landelijke trend. Zeer recent bleek namelijk uit landelijk onderzoek dat het aantal jongeren onder de achttien dat stomdronken in het ziekenhuis belandt, vorig jaar met de helft is toegenomen. Kortom, uit alles blijkt simpelweg dat het extreme drankgebruik onder jongeren enorm toeneemt, ook in deze regio. Wij blijven de komende periode dan ook fors inzetten op het tegengaan van alcoholgebruik van jongeren in onze regio. Dat doen we op allerlei verschillende manieren. Natuurlijk door een scherpere regelgeving en handhaving. Zo zorgen we voor intensievere controles in deze regio om de leeftijdsgrenzen voor alcoholverkoop te handhaven. Maar natuurlijk doen we erg veel om de jongeren en vooral ook hun ouders bewust te maken van de nadelige gevolgen van alcoholgebruik.”

Uit cijfers blijkt dat alcoholconsumptie onder jongeren in deze regio hoog is. Overmatig alcoholgebruik leidt bij deze doelgroep tot gezondheidsrisico’s en problemen met betrekking tot de openbare orde en veiligheid. Zo schaadt alcohol de ontwikkeling van de hersenen. Het kan zelfs leiden tot definitieve hersenbeschadiging. Bovendien geldt: Hoe jonger kinderen alcohol drinken, hoe groter het verslavingsrisico op latere leeftijd. Ook liggen andere negatieve gevolgen op de loer, zoals alcoholvergiftiging, leer- en geheugenproblemen, slechte schoolprestaties en agressie. En denk aan ander risicovol gedrag, in het verkeer of onveilig vrijen.

De gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid willen, samen met belangrijke partners als de GGD, Openbaar Ministerie en Politie, het alcoholgebruik onder jongeren terugdringen. Hiervoor is het programma ‘Verzuip jij je toekomst?!’ opgezet. Vanuit dit programma wil men met voorlichtingsactiviteiten, maar ook door strengere wet- en regelgeving en handhaving het alcoholgebruik onder jongeren terugdringen.

advertentie
advertentie