Albert Schweitzer ziekenhuis wint Nationale Patiëntveiligheid Award

17 november 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft donderdag 17 november de Patiëntveiligheid Award 2011 gewonnen met het project 'Mortaliteit als motor voor kwaliteitsverbetering'. Als gevolg van dit project is het aantal reanimaties op verpleegafdelingen in het ASz afgenomen met 50 procent en is de sterfte van patiënten met een ernstige sepsis afgenomen naar 13,6 procent ten opzicht van 31,7 procent op landelijk niveau. Medisch manager van het ASz Ralph So nam de Award in ontvangst van Leon van Halder, directeur-generaal Curatieve Zorg van het ministerie van VWS. ,,Deze Award is een prachtige waardering voor ons werk. Voor het ziekenhuis, maar vooral voor onze patiënten'', aldus Ralph So.

De Award is een initiatief van VMS Veiligheidsprogramma, een landelijk project dat vijf jaar lang 93 ziekenhuizen ondersteunt bij het zo ver mogelijk terugdringen van het risico op vermijdbare schade bij patiënten. Bezoekers van www.vmszorg.nl, zorgprofessionals en patiënten, konden een stem uitbrengen. Het project 'Mortaliteit als motor voor kwaliteitsverbetering' kreeg verreweg de meeste stemmen (1305 van de 2482) in de eindstrijd tussen drie ziekenhuizen.

De Nationale Patiëntveiligheid Award de vierde prijs die het Albert Schweitzer ziekenhuis dit jaar in de wacht heeft gesleept. ,,Dit is geen toevalstreffer", zei bestuursvoorzitter Pier Eringa donderdag bij de uitreiking van de landelijke prijs. ,,Wij zitten onmiskenbaar in een positieve 'flow'. De samenwerking tussen specialisten, verpleegkundigen en ondersteunend personeel en onze gerichtheid op kwaliteit, veiligheid en de patiënt betalen zich nu uit. We zijn heel trots."

Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft de verbeteringen bereikt door patiëntendossiers en sterftecijfers uit het verleden diepgaand te analyseren en om te zetten in verbeterpunten, zoals een Spoedinterventieteam dat naar verpleegafdelingen wordt geroepen zodra een patiënt signalen vertoont die kunnen duiden op naderende verslechtering van zijn toestand. De sterfte aan sepsis werd teruggebracht door de invoering en strikte hantering van een checklist om sepsis vroeg te herkennen, in combinatie met het verplicht binnen een half uur starten met antibiotica- en vochttoediening.

Eerder dit jaar werd het Albert Schweitzer ziekenhuis toegelaten tot het selecte gezelschap Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Ook slaagde het ziekenhuis voor de strenge, vierjaarlijkse kwaliteitstoets van het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ). Recent riep Elsevier het Albert Schweitzer ziekenhuis uit tot een van de drie beste in Nederland. De Nationale Patiëntveiligheid Award beschouwt Eringa als de spreekwoordelijke 'kers op de taart'.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie