Opnieuw subsidie voor Boerderij & Erf A-V

3 januari 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Het bestuur van Boerderij & Erf Alblasserwaard-Vijfheerenlanden heeft vorige week bericht van de provincie Zuid-Holland gekregen dat een belangrijke subsidie is toegekend. Dit ter realisatie van het Masterplan Behoud Agrarisch Erfgoed Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.

Het Masterplan is bedoeld om het werk van Boerderij & Erf nog meer bekendheid te geven. De afgelopen jaren zijn projecten ontwikkeld op allerlei gebied, zoals het inventariseren van het boerderijenbestand, een eerste opzet voor een beeldbank, het samenstellen van specialistische boekwerken. Maar ook de begeleiding van boerderijeigenaren op het gebied van onderhoud, restauratie, subsidieaanvraag en overleg met gemeenten. Een routeboekje langs boerderijen is samengesteld, een standaardwerk verschenen over de boer en de boerderij en nog veel meer. Er is een vereniging Boerderij & Erf, elk half jaar verschijnt een uitgebreide nieuwsbrief en er is een website. Alle projecten zijn met succes afgerond.

Intussen is gebleken dat ondanks het vele verrichte werk Boerderij & Erf nog onvoldoende tussen de oren zit van de regionale overheden en van de plaatselijke bevolking. Daarom is het Masterplan ontwikkeld, dat bedoeld is om de boerderij meer op de algemene kaart te zetten. De Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden omvatten opvallend veel boerderijen in linten in het landschap. Veel daarvan zijn het waard om meer onder de aandacht te komen. Slechts een kleine groep heeft de beschermde status van gemeentelijk of rijksmonument. Boerderij & Erf wil dit gaan verbeteren door realisatie van de volgende deelprojecten: Professionaliseren van de website, het opzetten van een voor iedereen toegankelijke beeldbank, opstellen van lijsten van cultureel historisch waardevolle boerderijen, meer overleg met en dienstverlening aan overheden, onder andere over de inpassing van nieuwbouw in het landelijk gebied, samenstellen van een voorbeeldenboek voor onderhoud en restauratie van boerderijen, een groot aantal publiciteitsactiviteiten, zoals lezingen, power point presentaties, workshops, folders, lesbrieven en artikelenreeks in de media, de boerderij een plaats geven in de recreatie en het erfgoedtoerisme.

Met de uitvoering van het Masterplan is al een begin gemaakt. Alle betrokkenen in de streek kunnen de komende maanden nader contact tegemoet zien. Voor wie nu al meer wil weten kan contact opnemen met de projectleider van het Masterplan: Dick de Jong, Buitendams 51, 3371 BA Hardinxveld-Giessendam (postbus 102, 3370 AC), 0184-615094 of 06-22845889, e-mail djdejong@planet.nl.

advertentie
advertentie