Nieuwe polikliniek voor borstaandoeningen in Albert Schweitzer ziekenhuis

29 februari 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM / SLIEDRECHT De locatie Dordwijk van het Albert Schweitzer ziekenhuis krijgt nog dit jaar een polikliniek, die gespecialiseerd is in de diagnose én behandeling van aandoeningen aan de borst (zoals borstkanker). De bouw van het nieuwe centrum met de voorlopige naam 'Breast Clinic' is 29 februari van start gegaan. Hier krijgen patiënten straks nóg effectievere zorg op één plek.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis gaat op de huidige 'mamapoli' al jaren vooruitstrevend te werk bij het behandelen van vrouwen (en de kleine groep mannen) met bijvoorbeeld een vermoeden van borstkanker. Radioloog Remmert Storm: ,,In de meeste ziekenhuizen bezoekt een nieuwe patiënte eerst de chirurg bij afwijkingen in de borsten. Bij ons komt ze eerst bij de radioloog voor het stellen van de diagnose. De radioloog heeft op dit gebied specifieke kennis, ervaring en apparatuur."

Logisch

Eigenlijk is dit traject logisch, omdat van de 4500 nieuwe patiënten per jaar zo'n 85 procent direct kan worden gerustgesteld na radiologisch onderzoek. Storm: ,,Zij hebben niets, of een goedaardige aandoening, zoals bijvoorbeeld een cyste die de radioloog zelf kan behandelen." Alleen bij de overige 15 procent, de twijfel- en kwaadaardige gevallen, wordt de chirurg betrokken. De radioloog bereidt de patiënte dan voor op slecht nieuws. De uitslag krijgt ze later van de chirurg, die de verdere behandeling coördineert.

Oncologisch chirurg dr. Peter Plaisier: ,,Deze route levert een forse tijdsbesparing op voor patiënten en dokters én veroorzaakt minder ongerustheid voor het merendeel van de patiënten. Wij zijn trots op de goede samenwerking die wij nu al hebben tussen radiologen en chirurgen, en ook met de pathologen-anatoom, oncologen, radiotherapeuten (bestralingsartsen), plastisch chirurgen en gespecialiseerde verpleegkundigen. Die samenwerking werpt straks in de Breast Clinic nog meer vruchten af."

In de nieuwe polikliniek zal de samenwerking nog gestroomlijnder verlopen, aldus Storm en Plaisier, met ook minder wachttijd tot gevolg voor de patiënt. ,,De huidige mamapoli op Amstelwijck is vooral een diagnostisch centrum, maar chirurgische ingrepen en bestralingen vinden plaats op Dordwijk. Als straks de mamapoli met alle andere betrokken disciplines op één plek zit, kunnen we sneller en directer overleggen en elkaar assistentie verlenen. We behandelen de patiënt dan echt gezamenlijk. Bovendien wordt de Breast Clinic een mooie, patiëntgerichte polikliniek met veel privacy."

advertentie
advertentie