Blase past niet alleen op de winkel

24 april 2012 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Bert Blase (53) is voor onbepaalde tijd waarnemend burgemeester van de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Uit betrouwbare bronnen weten we dat hij naam heeft gemaakt in Alblasserdam. Eerst als gemeentesecretaris die een heleboel puin moest zien te ruimen en later als logische burgemeester die de grote kloof tussen gemeente en samenleving (er was veel wantrouwen door verkeerde beslissingen en slecht financieel beleid) moest zien te dichten. Hij slaagde daar ogenschijnlijk in en wil nu zijn ervaring gebruiken om een ‘buurgemeente’ te helpen. Het Kompas voelde hem aan de tand.

Door Erik de Bruin

U zei vorige week toen bekend werd gemaakt dat u voor onbepaalde tijd aan de slag gaat als waarnemend burgemeester, dat Alblasserdam zich graag een goede buur toont. Er zit nog een paar gemeenten tussen en Hardinxveld maakt in tegenstelling tot Alblasserdam geen deel uit van het Drechtstedenverband. Wat weet u van de gemeente?

,,Vanuit mijn persoonlijke achtergrond, daar wil ik graag mee beginnen, ken ik Hardinxveld-Giessendam vooral dankzij mijn korfballende kinderen. Ze speelden voor GKV in Gorinchem en kwamen regelmatig in actie tegen HKC en Vriendenschaar. Bij die twee verenigingen heb ik zodoende vaak langs de zijlijn gestaan. Het leuke is dat mijn zoon me een aantal dagen voor het telefoontje van de Commissaris van de Koningin vertelde dat hij eigenlijk wel van Gorinchem naar Hardinxveld-Giessendam zou willen verhuizen. Vroeger speelden de kinderen in de speeltuin van Hardinxveld-Giessendam. Als burgemeester ken ik Hardinxveld-Giessendam van de samenwerkingsverbanden in de regio. Mevrouw Wiebosch-Steeman en ik zaten samen in het bestuur van de Veiligheidsregio en het Regionaal Politie Overleg. Ik denk dat er vrij veel parallellen zijn. De bevolkingssamenstelling en daarmee de politieke kleuring lijkt op elkaar, ook is er in beide gemeenten veel bedrijvigheid langs het water en een stevig ontwikkelde logistieke sector. Het aantal inwoners verschilt bovendien nauwelijks. Natuurlijk zijn er ook verschillen. Hardinxveld-Giessendam is langgerekter en heeft drie treinstations. Daar zal Alblasserdam best een beetje jaloers op zijn. Daarentegen heeft Alblasserdam een bioscoop en een veerverbinding naar Dordrecht en Rotterdam. In mijn optiek zijn de overeenkomsten groter dan de verschillen.’’

Hoe heeft u uw entree ervaren? Veel Hardinxvelders hebben u welkom geheten op Twitter en bij de raadsvergadering van jongstleden donderdag. Dat zal een goed gevoel hebben gegeven.

,,Zeker. Wat mij opviel is dat overal een groot welkom werd uitgestraald. Ook afgelopen zaterdag bij de opening van de werkplaats, waar ik een kijkje ben gaan nemen. De gemeente en de gemeenschap verwachten van mij niet dat ik enkel op de winkel pas. Ze willen profiteren van de ervaringen die ik als bestuurder heb opgedaan. Ik wil meehelpen bepaalde ontwikkelingen in gang te zetten en ga zeker niet alleen op de winkel passen.’’

U staat in Alblasserdam bekend als een burgervader die goed ligt in de samenleving en daar veel waarde aan hecht. Dat werd bij uw aanstelling in november 2009 ook van u verwacht door de gemeenteraad. Om bruggen te slaan naar de inwoners. Gaat u dat ook doen in Hardinxveld?

,,Laat ik voorop stellen dat ik geen halve burgemeester ben. Een mens kan nooit voor de helft functioneren. Mijn volle aandacht gaat ook uit naar de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Wel is het zo dat mijn, door de commissaris geformuleerde opdracht in het bestuurlijke domein ligt. De burgervader-rol is in dat opzicht van mindere betekenis. Dat past ook bij de rol van waarnemer. Hij dient de weg te plaveien voor een Kroonbenoemde burgemeester, die daar wel een belangrijke taak in heeft. Overigens ben ik wel bij de aubade op Koninginnedag. Loco-burgemeester Cor de Jong verzorgt de plechtigheid bij Dodenherdenking. Dat is niet te combineren met Alblasserdam. Zo zullen we keer op keer moeten bekijken hoe we het invullen. Ik zal me op dit punt terughoudender opstellen. Dat wil echter niet zeggen ik me afzijdig houd.’’

U staat ook bekend als een verbinder. Mede dankzij uw inzet als gemeentesecretaris en later als burgemeester is Alblasserdam weer een aardig woordje gaan meepraten in de Drechtsteden en is zij gaan profiteren van dit samenwerkingsverband. Denkt u dat het goed is wanneer Hardinxveld-Giessendam ook aansluit? Een meerderheid van de Sliedrechtse gemeenteraad heeft bijvoorbeeld al gesteld dat zij zich hier sterk voor wil maken.

,,Van mij mag worden verwacht dat ik een impuls geef aan de bestuurlijke organisatie. Daar hoort ook een meer uitgesproken opvatting bij over de richting die de gemeente zou moeten opgaan. Ik ben inderdaad een verbinder. Het is een belangrijk punt. Daarbij moet wel gezegd dat Hardinxveld-Giessendam meerdere buurgemeenten heeft en dus verschillende kanten op kan gaan als het gaat om het leggen van verbindingen. Ik beschouw het als een voorname taak in die richting initiatieven te ontplooien. Uiteraard in samenspraak met mijn collega-bestuurders en de gemeenteraad.’’

Commissaris van de Koningin Jan Franssen heeft u gevraagd hem te rapporteren over het veelbesproken dossier ,,Raad- en trouwzaal’’. Is dat geen verspilling van tijd en energie? Het dossier is immers niet al te moeilijk. Burgemeester Maria Wiebosch-Steeman heeft een bestuurlijke zonde begaan door te veel geld uit te geven en daar noch het college noch de gemeenteraad over te informeren.

,,De opdracht is breder. Ik ga uitzoeken of dit dossier iets zegt over de bestuurskracht van de gemeente en zo Ja wat. Is het een incident of is er fundamenteel iets aan de hand? Misschien wijst het wel op meer structurele mankementen in de sturing. Is er een cultuur van aanspreken en aangesproken worden en van adequate feedback?”

Het Kompas heeft op haar website een poll geplaatst waarin wordt gesteld dat het vreemd is dat een burgemeester twee gemeenten in zijn portefeuille heeft. Kunt u uitleggen waarom dit niet vreemd is.

,,Het zal wennen zijn. Voor anderen en ook voor mezelf. Burgemeester ben je echter niet van negen tot vijf. Je werkt ook ‘s avonds en in het weekend. Desnoods zeven dagen per week. Bijvoorbeeld als het om openbare orde gaat. In praktische zin zullen een paar zaken veranderd moeten worden. In Hardinxveld-Giessendam is de wekelijks B & W-vergadering al verschoven van dinsdag naar maandag zodat het niet samenvalt met Alblasserdam. Het leiden van raadsvergaderingen is geen probleem. Die vallen op verschillende avonden. Het wordt natuurlijk wel drukker, maar daar heb ik geen moeite mee. Ook het thuisfront staat erachter. Wellicht vinden sommigen het vreemd, maar anderzijds is het ook heel logisch. Ik noemde al de overeenkomsten tussen beide gemeenten qua bedrijvigheid, bevolkingssamenstelling en inwonersaantal. Bovendien vertegenwoordig ik de gemeente Alblasserdam al in een aantal regiobesturen en ga ik dat ook automatisch doen voor Hardinxveld-Giessendam. Het derde dat ik wil aanhalen is mijn specifieke achtergrond. Ik heb ervaring met instabiele situaties, al was er in Alblasserdam meer aan de hand. De commissaris heeft op basis daarvan wel gemeend een beroep op mij te doen. Als hij je om elf uur ‘s avonds belt en je hoort een goed beargumenteerd verhaal dan moet je wel heel sterk in je schoenen staan om te zeggen: Vergeet het maar. Ik heb na een zorgvuldige afweging Ja gezegd. Je wilt behulpzaam zijn en een uitdaging oppakken. Het zou mooi zijn als de gemeente Hardinxveld-Giessendam kan profiteren van mijn ervaring.’’

advertentie
advertentie