Philippo krijgt geen gehoor bij raad

28 mei 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - ,,Weet u dat er in het dorp mensen zijn die denken: het zijn máár bomen.'' Deze opmerking van PvdA-raadslid Joop Kuipers schoot Robert Philippo donderdagavond in het verkeerde keelgat. De woordvoerder van de Apollostraat klaagde in De Ontmoeting over de beschadiging van de van gif gevrijwaarde abelen aan de tegenoverliggende Industriestraat. De inspraakronde verliep enigszins stekelig, maar werd kort en zakelijk afgerond.

Door Annika Both

Volgens Philippo probeert de gemeente Hardinxveld-Giessendam moedwillig de abelen aan de Industriestraat weg te krijgen. De bomen zijn beschadigd door de aannemer tijdens het verwijderen van de onderbeplanting en er zijn wortels van verschillende bomen verwijderd bij het leggen van leidingen. Via een persbericht liet de gemeente eerder weten dat de aannemer op de hoogte was van de nood zorgvuldig te werk te gaan rond de bomen. Eén werknemer is echter, in de bewoordingen van wethouder Boerman 'tussen de bomen door gerausd'.

Verantwoordelijkheid

Philippo vraagt zich af hoe het kan dat de Bomenwacht een andere conclusie dan de Bomenstichting trekt, na onderzoek van de beschadigde worteloppervlakken. De Bomenwacht, ingeschakeld door de gemeente, verwacht geen blijvende schade aan de bomen. Volgens Philippo had De Bomenstichting hem, bij monde van Bert de Ruijter, laten weten dat de gevolgen van deze beschadigingen mogelijk 'desastreus' kunnen zijn. De woordvoerder van de Apollostraat wil dat het rapport van de Bomenwacht openbaar wordt gemaakt, dat er een nieuw formeel rapport komt van de Bomenstichting en verzoekt om gepaste maatregelen voor de verantwoordelijke bestuurders en ambtenaren. Hij stelt dat het structureel misgaat in de projectvoering. De ergernis is groot. ,,Dit is het zoveelste teken dat het bij onze lokale overheid niet op orde is, zowel bestuurlijk en directioneel qua daadkrachtig leidinggeven, als operationeel qua efficiency en projectaansturing. We kunnen constateren dat dit project niet pro-actief aangestuurd wordt en niemand de verantwoordelijkheid neemt.''

Hopeloos

Philippo trachtte zijn zienswijze met de raadsleden te delen, maar deze liepen hier niet warm voor. Kees Pille van de ChristenUnie zei: ,,Ik weet niet door welke politieke partij u bent ingehuurd. Ik weet ook niet waarom u van opzet spreekt. Ik heb bovendien de Bomenwacht én de Bomenstichting gesproken en die zeggen beiden dat de situatie niet hopeloos is, zoals u het ons nu voorschotelt." Philippo reageerde verbolgen. ,,Ik sta hier als zegsman van de bewoners van de Apollostraat. Dat doe ik al sinds 2008. Wij willen dat de Peulenlaan in orde komt, maar dat komt het maar niet.'' Joop Kuipers van de PvdA noemde die taak een 'uit de hand gelopen hobby'. ,,Weet u dat er in het dorp mensen zijn die denken: het zijn máár bomen? Moet u zich niet drukker maken om bijvoorbeeld de voedselbank?'' Benhard van Houwelingen van de T@B vroeg naar een kopie van de afspraken tussen de gemeente en de aannemer, een kopie van de eventuele claim voor de aannemer en uitleg over de rol van Buro Boot.

Ontevreden

Wethouder Boerman weerlegde enige van Philippo's opmerkingen. ,,Er is geen sprake van politiek spel of een complot, integendeel. Het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden geweest. In onze optiek is er geen blijvende schade. Abelen kunnen heel goed overleven. Het is juist een boom die goed tegen een stootje kan.''

Na amper een kwartier werd de discussie afgerond. Philippo uitte zich ontevreden. De raadsleden stelden naar zijn mening niet de essentiële vragen. ,,De raad was als door een wesp gestoken als het gaat om de link tussen slecht projectmanagement en de constante verliezen van hun organisatie door incompetenties. Ze willen het nog steeds niet weten of ze snappen het gewoon niet.'' Hij diende vrijdagmorgen nog twee verzoeken bij de gemeente in. Eén over het planten van bomen langs de A15 ter hoogte van de carpoolplaats aan de Peulenlaan en één over evenwichtige laanbeplanting eveneens langs de Peulenlaan.

advertentie
advertentie