Muzikaal jubileumcadeau voor dirigent Niels Kuijers

13 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Niels Kuijers (47) viert zijn 25-jarig jubileum als dirigent bij de Christelijke Oratorium Vereniging Laudate. Het jubileum wordt gevierd met een bijzonder concert in de Bethlehem-kerk in Papendrecht. Bijzonder omdat het programma een stuk vermeldt dat speciaal voor het jubileum is gecomponeerd. Dát was het cadeau dat Kuijers graag wilde hebben.

Door Wil Sommeijer

Niels Kuijers studeerde koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium. In 1992 studeerde hij af met een concert waarin hij onder andere het Requiem van Gabriel Fauré dirigeerde. Laudate, dat toen nog het Hervormd Gemengd Koor heette en waar Kuijers vanaf het begin van zijn studie de leiding over had, maakte deel uit van het examenkoor. ,,Ik had het gevoel dat ik verder kon met dit koor", vertelt Kuijers. Dat was een goede gedachte, zo blijkt een kwart eeuw later. ,,Het koor heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt. Ze willen verder en zijn zeer gemotiveerd om er iets voor te doen, om ervoor te werken. We hebben altijd fijne repetities. Ja, het gaat natuurlijk ook wel eens iets minder." Bij het interview zijn ook penningmeester Riek Bouw en secretaris Aja Houtman aanwezig. Ze knikken eensgezind als Kuijers opmerkt dat de combinatie van muziek en mensen hem aantrok in het dirigentenvak. ,,Ik heb ook klarinet gestudeerd, maar dat doe je altijd alleen op je kamertje. Als dirigent is ook het pedagogische aspect leuk. Met gebaren mensen motiveren." ,,Zeker, we kijken altijd goed naar zijn gezicht", beamen de dames. Kuijers staat verder als dirigent voor het vocaal ensemble Tiramisu en van het vocaal ensemble Cantate uit Gorinchem. Met beide koren voerde hij grote werken uit van onder andere Stravinsky en Rachmaninov. Ook studeert hij koorpartijen in opera's bij Muziektheater Hollands Diep in Dordrecht. Met Laudate voerde Kuijers in mei 2012 Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms op in De Bron. Laudate heeft ongeveer 75 koorleden. Een flink koor dus.

Modern stuk

Het jubileumconcert vermeldt prachtige werken. Van Anton Bruckner Psalm 112, Felix Mendelssohn's Bartoldy Psalm 42 en de Three Symphonie Psalm van Joost Kleppe. Het laatste werk is speciaal gecomponeerd voor het jubileumconcert. Met steun van Kunstfactor, een landelijke koororganisatie die de ontwikkeling van koren stimuleert. ,,Geen gemakkelijk werk", laat Kuijers weten. ,,In januari zijn we begonnen met het instuderen. Het is een modern stuk met hedendaagse technieken, zoals maatwisselingen en verwijde tonaliteit. Het wordt uitgevoerd in vier talen: Spaans, Engels, Frans en Nederlands. Het laatste deel is een bekende psalm en kan door het publiek worden meegezongen." ,,Hij heeft engelengeduld. Niels kan zo goed met mensen omgaan. Hij is integer en je voelt je bij hem op je gemak." Kuijers wordt er een beetje verlegen van, maar vindt dat er wederzijds respect is en dat is volgens hem heel belangrijk. Het programma vermeldt verder het Gloria van Francis Poulenc voor koor, sopraan en orkest.

'Échte zingmuziek'

,,Niels wilde dit graag als cadeau", zegt Aja Houtman. De dirigent is er blij mee: ,,Het is een heel groot cadeau. Het is écht zingmuziek die in je hoofd blijft hangen." Langzamerhand komen de koorleden binnen en als iedereen er is begint Kuijers aan de repetitie. Het koor wordt eenmaal per maand begeleid door een pianiste en dan heeft Kuijers de handen vrij, zoals hij lachend opmerkt. Begonnen wordt met Psalm 42 van Mendelsson, een prachtig werk dat gevoelig wordt gezongen. Het koor durft te zingen en dat is te horen in het werk van Bruckner. Een iets moeilijker stuk wat er nog niet feilloos inzit. Maar petje af voor de zangers en zangeressen en voor de dirigent.

Kaarten voor het jubileumconcert zijn verkrijgbaar op www.covlaudate.nl en bij leden en secretariaat, tel. 0184-617031. De kaarten kosten in de voorverkoop 20 euro en 22 euro aan de deur bij de kerk. Jongelui van 13 tot en met 18 jaar en studenten betalen respectievelijk 10 en 11 euro. Het concert vindt plaats op zaterdag 3 november in de Bethlehem-kerk, Van der Palmstraat 3 in Papendrecht. Aanvang: 20.00 uur.

advertentie
advertentie