'Goede werknemers bepalen je succes'

13 november 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Een familiebedrijf met hart voor de werknemers. Blokland Metaalbewerking viert dit jaar een heuglijk feit: het 50-jarig jubileum. Het eenvoudige bedrijfje in de scheepsbouw legde zich in de jaren tachtig toe op de bewerking van metalen, maakte in de negentiger jaren een enorme groei door en richt zich nu volledig op de continuïteit van het bedrijf. ,,We blijven vernieuwen, maar willen niet meer groeien."

Door Annika Both

Jan Willem Blokland zit achter zijn bureau in de directiekamer. Op de achtergrond klinkt het ruisen van de A15. De 49-jarige ondernemer is net een jaar jonger dan het bedrijf. Hij nam het in 1990 over van zijn vader, Wim Blokland. In de ruim twintig jaar dat hij het familiebedrijf leidt heeft het een opmerkelijke groei doorgemaakt. De stap naar metaalbewerking bleek een goede keus. Hij werpt een blik op de geschiedenis. ,,Op 8 oktober 1962 schreven mijn vader Wim en mijn oom Jan zich in en startten de jachtwerf Gebroeders Blokland. Ze bouwden jachten en schepen. Eerst van zeven meter, maar al snel werd dat twaalf meter. Je kunt het je niet voorstellen, maar die schepen werden gewoon dwars door het dorp naar het water vervoerd'', vertelt Blokland. ,,De twee broers hebben zeven jaar samen gewerkt. Daarna zijn ze beiden verder gegaan met hun eigen bedrijf. Mijn vader bouwde casco's, mijn oom zorgde voor de technische inbouw. Dat bedrijf bestaat nu ook nog. Mijn nicht heeft het overgenomen na het overlijden van haar vader." Het bedrijf van Wim Blokland kende zware tijden. Zo was er de oliecrisis in 1973 en het instorten van de markt van onroerend goed in 1980 toen de hypotheekrente op zijn top was. Daarna maakte het bedrijf de overstap naar metaalbewerking. ,,Mijn vader heeft me daar vrij in gelaten. Persoonlijk vond ik de metaalbewerking veel interessanter. Het is uitermate technisch."

'Bestendigen'

Het bedrijf groeide uiteindelijk van 6 naar 75 medewerkers, van 480 naar 7.000 vierkante meter vloeroppervlak en van 900.000 gulden naar 14 miljoen euro omzet. Blokland Metaalbewerking is volgens Blokland sterk in korte levertijden, eerlijke afspraken, hoog kwaliteitsniveau en scherpe prijzen. ,,We blijven investeren in nieuwe productie-technieken, maar we zijn inmiddels zover dat we niet meer willen groeien. Wij willen ons bestaan op dit niveau bestendigen." In januari 2000 trok Blokland Metaalbewerking naar de Kade in Beneden-Hardinxveld. Het bedrijf beschikt daar over een hoogwaardig machinepark met knip- en ponsmachines, kantbanken en lasersnijmachines, zoals de buislaser, fiberlaser en waterjet. ,,Blokland Plaatbewerking levert in heel Nederland 'bouwdoosjes' voor de voedingsmiddelenindustrie, de agri-sector en de transportwereld. De machinefabriek werkt regionaal met als epicentrum de baggerindustrie."

'Zware winter'

De grote bedrijfshal van Blokland is een enorme tegenstelling met de schuur waar Gebroeders Blokland begon. ,,Mijn vader en mijn oom begonnen in oktober 1962 en moesten meteen een zware winter verduren. Ze hadden enkel een kleine kolenkachel in de schuur waar ze werkten. Ik werd geboren en de kraamverzorgster was benieuwd naar het beroep van mijn vader. 'Oh, dus u geniet de geneugten van de zelfstandig ondernemer', concludeerde ze. Mijn vader mopperde en zei: 'U moest eens weten!' Die was allang blij dat hij niet doodvroor!'' Wim Blokland had een slechte gezondheid en overleed in 1995. Hij was 65 jaar oud. ,,Ik heb er veel aan moeten denken dat hij dit jubileum niet mee mag maken. Maar mijn moeder zegt dat hij over mijn schouder meekijkt."

Open Dag

De onderneming ademt nog altijd de sfeer van een familiebedrijf. ,,We hebben een prettige manier van werken en gaan met respect met elkaar om. Dat zie je ook terug in het personeelsverloop. Dat is er bijna niet.'' Blokland vertelt dat het bedrijf bezig is met een 'wall of fame': ,,Daarop staan alle jubilarissen. Bijna allemaal zijn ze direct van school bij ons begonnen.'' Het hoort bij de filosofie van Blokland Metaalbewerking: ,,Het bedrijf wordt gemaakt door je werknemers. Zij bepalen je succes.'' Ter ere van het 50-jarig bestaan heeft Jan Willem Blokland een boek laten maken over het bedrijf. Hierin wordt de geschiedenis vanaf 1962 tot heden uit de doeken gedaan via interviews met betrokkenen en foto's. Het jubileumboek wordt vrijdagmorgen 16 november gepresenteerd tijdens een receptie waar Commissaris van de Koningin Jan Fransen, burgemeester Bert Blase en alle werknemers bij aanwezig zijn. Zaterdagmiddag 17 november is er een Open Dag. Belangstellenden kunnen dan een kijkje nemen in het bedrijf.

advertentie
advertentie