Campagneweek op openbare scholen

19 maart 2013 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - ,,Iedereen is welkom in het openbaar onderwijs. Ongeacht religie, geaardheid, uiterlijk, politieke voorkeur, afkomst en sekse'', aldus Aad Goedegebuur, bovenschooldirecteur van het primair onderwijs van Stichting OVO. De stichting doet mee aan een jaarlijkse schoolweek van 18 tot en met 22 maart. Op de acht basisscholen in Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam vinden verschillende activiteiten plaats, gericht op openheid en verbinding.

Door Annika Both

Om aan te iedereen laten zien hoe waardevol het openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs is hebben de Vereniging van Openbare en Algemeen Toegankelijke Scholen (VOS/ABB) en de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) de handen ineengeslagen voor een jaarlijkse campagne voor het openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs: De School!Week. Het motto voor deze tweede campagneweek is: 'Ik ben welkom!' De week is bedoeld om de essentie van openbaar onderwijs nadrukkelijk naar voren te brengen. Volgens Goedegebuur is het altijd goed om de waarde van het openbaar onderwijs te onderstrepen. ,,Openbare en algemeen toegankelijke scholen hebben ook een eigen identiteit en een eigen visie. Het openbaar onderwijs is een afspiegeling van de maatschappij en een plaats waar men elkaar ontmoet. De openbare basisschool legt een goede basis voor je latere leven wanneer je iedereen van allerlei gezindte tegenkomt."

'Actieve pluriformiteit'

Hij licht dat nader toe. ,,In deze tijden van economische crisis moeten we geen personen uitsluiten, maar elkaar juist tegemoet komen. Het is belangrijk om respect voor elkaar te kunnen opbrengen, elkaar beter te leren begrijpen en samen te werken. We moeten ons niet richten op de verschillen, maar op de overeenkomsten.'' Een mooie filosofie, maar hoe breng je die gedachte over op kinderen? ,,In de klas praten we over al die dingen. Het bespreekbaar maken van de verschillen zorgt voor oprecht contact, goede communicatie en begrip.'' Het motto van deze schoolweek is dan ook een vaststaand feit in het gedachtegoed van de OVO. ,,Iedereen is welkom in het openbaar onderwijs. Ongeacht religie, geaardheid, uiterlijk, politieke voorkeur, afkomst en sekse. Wij bieden aandacht voor ieders normen en waarden. We vinden elkaar in het bespreken daarvan.'' Goedegebuur noemt dat 'actieve pluriformiteit'. ,,Het is een verrijking van cultuur en opvoeding.''

Aandacht voor pesten

Omdat De Driemaster in Hardinxveld kunst en cultuur hoog in het vaandel heeft staan houdt de basisschool een groot aantal activiteiten met drama en muziek. Zo is er voor peuters het programma 'Muziek op schoot' en voeren de kinderen van groep 4 een musical op. Op de Merwedeschool in Boven-Hardinxveld wordt een lipdub georganiseerd. ,,Hierin willen we de gedragsregels centraal stellen en de school promoten.'' Op beide basisscholen is er speciale aandacht voor pesten. Stichting Voorkom geeft workshops en iedere dag is er tijd gereserveerd voor een open klassikaal gesprek.

advertentie
advertentie