Zoektocht naar nieuwe burgemeester kan bijna beginnen

26 maart 2013 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - In de raadsvergadering op donderdag 28 maart komt de uitvoeringsagenda 'Kiezen, Sturen, Vernieuwen' aan de orde. Dit rapport is opgesteld door waarnemend burgemeester Bert Blase in opdracht van Commissaris van de Koningin Jan Fransen. De raad heeft het college de opdracht gegeven een uitvoeringsagenda op te stellen, behorende bij dit rapport. Na de raadsvergadering wordt dit aangeboden aan Fransen.

Door Wil Sommeijer

Plaatsvervangend voorzitter van de raad Jan de Vos licht toe dat Blase moest analyseren hoe Hardinxveld-Giessendam er politiek en bestuurlijk voor staat. Er wordt vanuit gegaan dat Fransen de uitvoeringsagenda aanvaardt waarna de procedure voor een nieuwe burgemeester kan beginnen. Overigens gaf De Vos aan dat wat hem betreft Blase best mag blijven, maar dat een fulltime-burgemeester, die dagelijks aanwezig is, meer inhoud aan het burgemeesterschap geeft. In de uitvoeringsagenda zijn tien aanbevelingen gedaan. Waaronder enkele opvallende zoals het doorontwikkelen van de samenwerking aan de zuidrand van de Alblasserwaard en het bundelen van krachten om de economie te bevorderen. De Vos: ,,We kunnen het niet alleen binnen de AV. Voor de zomer zullen de gemeenteraden in de regio besluiten nemen zodat we vooruit kunnen.'' Zodra de vacature voor de benoeming van een nieuwe burgemeester wordt opengesteld stelt de gemeenteraad een concept-profielschets op. Hierbij worden bestuur, organisatie en samenleving betrokken.

Drechtsteden

De raad heeft een voorkeur voor aansluiting bij de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, maar heeft het college ook opdracht gegeven aansluiting bij de Drechtsteden te onderzoeken. Dit voor het geval de samenwerking met de AV niet succesvol is. Er kunnen dan toch snelle slagen worden gemaakt in de samenwerking met de zes gemeenten die tezamen de Drechtsteden vormen. In de raadsvergadering van 22 november heeft de raad zich in principe uitgesproken een zelfstandige gemeente te willen blijven. Daarbij baseerde raad zich op de notitie 'Bestuurlijke oriëntatie'. Burgemeester Blase wees nog eens op de economische kracht van Hardinxveld-Giessendam, Gorinchem en de Drechtsteden. Bij het opstellen van een Economische Visie heeft wethouder Cor de Jong als bestuurlijk trekker contacten gelegd om met de buurgemeenten Sliedrecht en Gorinchem te onderzoeken op welke vlakken binnen dit terrein de gemeenten elkaar kunnen versterken en/of helpen.

advertentie
advertentie