Verspreiding van mazelen in Biblebelt (aanvullende informatie)

12 juni 2013 om 00:00 Nieuws

REGIO - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat sinds eind mei de mazelen zich verspreidt in de zogenoemde Biblebelt. Er zijn lokale uitbraken rondom reformatorische scholen in het Land van Heusden en Altena, de Bommelerwaard en de Alblasserwaard. Daarnaast zijn er enkele patiënten gemeld in Zeeland, het Groene Hart en de Utrechtse Heuvelrug. Gezien de lage vaccinatiegraad in de Biblebelt (in Hardinxveld-Giessendam bijvoorbeeld bedraagt het percentage slechts 78 procent, dat is ver onder het landelijk gemiddelde) is het aannemelijk dat de ziekte zich de komende tijd verder gaat verspreiden onder ongevaccineerde kinderen in deze regio. De meeste mensen zijn goed beschermd tegen mazelen door vaccinatie of omdat zij eerder mazelen hebben gehad.

Op dit moment zijn er ruim dertig patiënten met mazelen gemeld. Het werkelijk aantal patiënten is waarschijnlijk veel hoger omdat niet alle patiënten naar de huisarts gaan. De huisartsen en consultatiebureaus in het betreffende gebied zijn geïnformeerd door de GGD’en. Het RIVM monitort de verspreiding van de mazelen en houdt nauw contact met de GGD’en. De afgelopen jaren zijn er verschillende uitbraken van mazelen in Europa geweest, onder andere in Wales, Engeland en Frankrijk. In 1999/2000 was in Nederland de laatste mazelenepidemie. Deze epidemie voltrok zich voornamelijk in de Biblebelt. Er werden toen 150 kinderen opgenomen in het ziekenhuis waarvan er drie overleden.

Alblasserdam

In Alblasserdam is bij een aantal leden uit één gezin mazelen vastgesteld. De Dienst Gezondheid & Jeugd (voorheen de GGD Zuid-Holland Zuid) heeft bron- en contactonderzoek ingesteld en biedt vaccinatie aan. De huis- en kinderartsen in de omgeving is geadviseerd alert te zijn op patiënten met mazelen en deze te melden bij de Dienst Jeugd en Gezondheid. In de regio Zuid-Holland Zuid is de vaccinatiegraad lager dan gemiddeld. Een grote groep kinderen is niet tegen mazelen ingeënt vanwege religieuze bezwaren tegen vaccinatie. Omdat mazelen langere tijd niet voorkwam is de kans aanzienlijk dat het virus zich nu verspreidt onder niet-gevaccineerde kinderen.

BMR-vaccinatie

De meeste Nederlanders zijn goed beschermd tegen mazelen. Degene die geboren zijn vóór 1975 hebben veelal mazelen gehad en zijn daardoor beschermd. Volwassenen geboren tussen 1965 en 1975 hebben minder kans gehad om mazelen te krijgen doordat het vóórkomen van mazelen na de start van het Rijksvaccinatieprogramma in 1976 sterk is gedaald en zij niet zijn gevaccineerd. Sinds 1987 wordt een BMR-vaccinatie (bof, mazelen en rode hond) gegeven aan kinderen in de leeftijd van veertien maanden en negen jaar. Kinderen die gevaccineerd zijn, lopen geen risico op mazelen. De Dienst Gezondheid & Jeugd adviseert niet gevaccineerde kinderen ouder dan 14 maanden alsnog te laten vaccineren en vraagt alert te zijn op verschijnselen en bij klachten contact op te nemen met de huisarts. Volwassenen die niet of onvolledig zijn gevaccineerd en zelf geen mazelen hebben doorgemaakt kunnen voor een vaccinatie contact opnemen via tel. 078-7708500.

Zeer besmettelijk

De risicogroepen zijn baby's en ouderen. Als meer mensen ziek worden is er ook meer kans dat mensen ernstige complicaties krijgen. Vandaar dat het Rijksvaccinatieprogramma is ingesteld. Mazelen is een zeer besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Door hoesten, praten en niezen komt het virus in de lucht en kan het door een ander ingeademd worden. Mazelen begint plotseling met koorts, algemene malaise, hangerigheid, verkoudheid en hoesten. Door ontstoken ogen wordt de patiënt lichtschuw. Enkele dagen later ontstaat een rode huiduitslag. Deze begint achter de oren en verspreidt zich over het hele lichaam. Na een paar dagen wordt de huiduitslag minder en daalt de koorts. Mazelen kan leiden tot middenooronsteking, diarree en longontsteking. Een andere zeldzame complicatie is hersenontsteking. Om besmetting te minimaliseren is goede hand- en hoesthygiëne belangrijk. Daarnaast kan het regelmatig luchten van kamers en klaslokalen de verspreiding mogelijk verminderen.

Baby's hebben tot een halfjaar na de geboorte weinig kans op het krijgen van ziektes want ze dragen dan nog genoeg antistoffen van de moeder bij zich. Mits zij ooit besmet is geweest of is gevaccineerd. De GGD geeft de mogelijkheid tot een 'inhaalvaccinatie'. Daar is nog niet veel op gereageerd. Ouders wordt geadviseerd kleine kinderen uit de buurt van besmette gebieden (lees: de Biblebelt) te houden.

advertentie
advertentie