Eerste lustrum Mentorschap Zuid-Holland Zuid

24 september 2013 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM- Dit jaar viert de Stichting Mentorschap Zuid-Holland Zuid haar eerste lustrum. De stichting legt zich toe op het begeleiden van wils- of gedeeltelijk wilsonbekwame personen die via een beschikking van de kantonrechter worden doorverwezen. Rabobank Alblasserwaard Noord en Oost had maandag een meer dan welkom lustrum cadeau voor de verjarende stichting: een cheque van 5000 euro.

Door Gerard Droog

De Nederlandse wet kent drie vormen van bewindvoering die allen door de kantonrechter opgelegd kunnen worden. De zwaarste sanctie is die van curator waarin een persoon niet alleen financieel, maar ook qua welzijn geen enkele zeggenschap heeft. De tweede vorm is het aanstellen van een bewindvoerder, een mildere vorm, waarin alleen de financiën van een persoon worden beheerd. Mentorschap is de derde variant en wellicht wel de meest onbekende. Deze vorm richt zich op het welzijn van wils- of gedeeltelijk wilsonbekwame personen.

In 2008 werd de Stichting Mentorschap Zuid-Holland Zuid op initiatief van onder andere RIVAS, Syndion, Gemiva en de GGZ opgericht. Dit jaar werd het eerste lustrum gevierd samen met mentoren en overige genodigden. Coördinator Teuni Bax, vanaf het eerste uur bij mentorschap ZHZ betrokken, legt uit. "Als een kantonrechter bij beschikking een mentor aanwijst, gaat dat praktisch altijd over wils-, of minder wilsbekwame cliënten. Vaak is er geen familie aanwezig of wonen te ver weg. De mentor is in feite het verlengstuk van de cliënt op het gebied van zorg en welzijn. Zeg maar de spreekbuis."

"De mentoren, allen vrijwilligers, kijken in feite over de schouder van de cliënt mee als deze een zorg of welzijnsvraag heeft. Hij of zij moet zich in de persoon kunnen verplaatsen en zichzelf namens de cliënt de vraag kunnen stellen 'is dit wel wat ik wil'? De mentor is zeker geen hulpverlener, maar een meer mantelzorger met bevoegdheden."

De stichting begon in 2008 met zeven vrijwilligers en evenzovele beschikkingen van de kantonrechter. Anno 2014 wordt gewerkt met vrijwilligers die 46 cliënten bijstaan. Door het dichtdraaien van de subsidiekraan moet de 'boel' draaiend gehouden worden door de eigen bijdrages van de cliënten en fondsenwerving. Bax: "Aan het enthousiasme en kunde van onze vrijwilligers ligt het niet. Het zijn vooral financieel zware tijden." Rabobank Alblasserwaard Noord en Oost had maandag bij monde van directievoorzitter Carin van Huët een fraai lustrumcadeau voor de verjarende stichting bij zich, een cheque van vijfduizend euro. "Het is een mooi initiatief. Wij staan als bank midden in de samenleving en steunen graag deze noodzakelijke opvang voor mensen die dat echt nodig hebben," liet Van Huët weten.

Meer informatie: www.mentorschapzhz.nl of Teuni Bax: (06)21220006.

advertentie
advertentie