Anja, Corrie, Jayne, Margriet en Gera zijn die-hard open water zwemmers.
Anja, Corrie, Jayne, Margriet en Gera zijn die-hard open water zwemmers. Richard van Hoek Fotografie

Zwemclubje zwemt in open water Hardinxveld-Giessendam: ‘Het is voor mij een manier om mijn grenzen te verleggen’

1 mei 2023 om 11:41 Activiteiten Tips van de redactie

H’VELD-G’DAM ,,Ik loods je er wel doorheen, rustig ademhalen”, zegt zwemmaatje Gera, terwijl ik tot m’n navel in het water van de Giessen sta. Waarom zou ik níet rustig ademhalen denk ik, maar op het moment dat ik ga zwemmen weet ik waarom ze het zei. De kou - het water is 14 graden - verlamt mijn ademhaling en ik heb al m’n concentratie nodig om mijn ademhaling onder controle te krijgen. Langzaam wordt mijn lijf rustig en wordt het water en het zwemmen écht lekker. 

door Marjanne Dijkstra

Voor Gera, Margriet, Anja, Corrie en Jayne is het wekelijks vaste prik: zwemmen in het open water in en rond Hardinxveld-Giessendam. Margriet vertelt: ,,Vorig jaar zijn we na de zomer begonnen met het zwemmen in open water. Het water was toen lekker opgewarmd en zo’n zestien graden. Ik had al veel gelezen over de voordelen van zwemmen in open water en latent zat het idee in mijn hoofd tot Anja me vroeg of ik mee wilde zwemmen met haar. Zij is heel sportief en zo gingen we aan de slag. Zo zijn we de hele winter doorgegaan, op het koudst was het water twee graden.”

STRESSREACTIE

Margriet stelt dat ze een boost krijgt van het zwemmen. ,,Voor mij is het een ding om over mijn eigen grenzen heen te gaan. Ik kan dit, ik krijg er energie van, een boost. Ik ben meteen goed wakker voor de hele dag.” Gera zwemt al wat langer in open water. ,,Ik ben begonnen in coronatijd, toen de zwembaden gesloten waren. Ik zwom toen in de Merwede. Ik heb veel gelezen over Wim Hof en ademhalingstechnieken. Het zwemmen in het koude water is goed voor je metabolisme. Je lijf krijgt een kortdurende stressreactie en je immuunsysteem krijgt op deze manier een boost. Je lijf neemt je in bescherming en alle warmte gaat naar je romp om je organen warm te houden.”

MEDITATIEF

Toen de zwemmers de winter samen hadden doorstaan, zijn ze naar Hoek van Holland gegaan. ,,We hebben daar heerlijk in de zee gezwommen, lekker gewandeld en met elkaar gegeten. De zee was nog weer wat kouder natuurlijk”, vertelt Anja. Gera vindt het zwemmen bijna meditatief. ,,Zeker als ik in mijn eentje zwem. Het is echt een beleving met mezelf. Ik geniet dan van de natuur en de vogels die ik hoor. Nu met de anderen is het heel anders, maar het is nog steeds heel fijn om te doen. Ondanks dat we allemaal wel eens een baaldag hebben, gaan we altijd met een lach weer weg.”

IETS BIJZONDERS

Anja vertelt: ,,Het lijkt nu altijd lekker, maar soms hoop ik ook gewoon dat de rest niet kan. Alleen zou ik echt niet zo snel gaan. Als je hier in de regen je uit staat te kleden of je aan het omkleden bent in de auto, dat heeft toch wel iets bijzonders. Omdat we elkaar hebben, blijf je volhouden. We zouden het zeker leuk vinden als de groep wat groter wordt, mensen kunnen zich altijd bij ons aansluiten. De verbondenheid is bijzonder, weer of geen weer, het is het elke keer weer waard geweest.”

Wie ook zin heeft om zich aan te sluiten bij het clubje zwemmers, kan mailen naar anjamaasland@solcon.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie