Willem Arkeraats
Willem Arkeraats Richard van Hoek

Filosoferen met Willem: De brandweerhelden

28 maart 2024 om 09:05 Column Kompas-columns

Eens in de zoveel tijd hoor ik de sirene gaan, waarna ik – een halve minuut later- de brandweer voorbij zie sjezen. Zo’n vijftig meter van ons huis staat de brandweerkazerne. Ook heb ik een oom die een pieper heeft en regelmatig even belt wanneer er in Hardinxveld een melding komt. En de brandweer is snel in ons dorp, heel snel. Na een melding is het geen uitzondering dat deze binnen enkele minuten uitrukt. Al snel is de brandweer ter plaatse om te redden wat er te redden valt.

De ene keer gaat het om een schoorsteenbrand, de andere keer om een schuur die in brand staat of om wateroverlast. Maar het gaat soms ook om mensenlevens…. Kinderen, die na een ernstige aanrijding uit de auto geknipt moeten worden. Een ouder iemand die uit huis gehaald moet worden. En toch rukken ze elke keer weer uit, ongeacht hoe de situatie is. Naast hun normale werk moeten ze 24/7 klaarstaan. Overigens hoeft dat niet meer altijd zo te zijn. (Als je in de avond, de nacht en het weekend of op één of twee doordeweekse dagen beschikbaar bent, kun je ook van meerwaarde zijn).

In het woord ‘hulpverlener’ zien we twee begrippen terug: ‘hulp’ en ‘verlener’. Hulp verlenen aan mensen die in nood zitten. Hierbij denken we overigens ook aan andere groepen hulpverleners, zoals de politiemensen en de ambulancebroeders.

In Hardinxveld bestaat het brandweerkorps uit zo’n dertig vrijwilligers die op jaarbasis gemiddeld 150 keer uitrukken. Voor het geld hoeven ze het niet te doen. Vrijwilligers krijgen een vast bedrag per jaar en daarnaast een vergoeding per uur wanneer zij uitrukken of deelnemen aan een oefening. Denk echter niet, dat dit een vetpot betekent!

Nee, Hardinxveld en Boven-Hardinxveld mogen blij zijn met hun brandweerposten. Zeker nu deze in (kleine) dorpen steeds verder verdwijnen.

Onderzoek toont aan dat wanneer een dorp een eigen brandweerpost heeft, de inwoners zich veiliger voelen. Met dank dus aan de vrijwilligers van de brandweer in Hardinxveld.

Het zijn ook maar ‘gewone’ mensen, maar toch ook ‘echte’ helden. En dat zijn ze!

* Brandweer Zuid-Holland Zuid zoekt nog vrijwilligers.

advertentie
advertentie