Afbeelding
Gemeente Hardinxveld-GIessendam
Raadspraat

De laatste loodjes

8 september 2021 om 10:55 Column

De laatste loodjes van deze raadsperiode zijn begonnen! Volgend jaar maart zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad.

In deze periode gaan de verschillende partijen uit de gemeenteraad aan de slag met het schrijven van het verkiezingsprogramma. Speerpunten die voor de komende raadsperiode belangrijk zijn worden gekozen. Elke partij zal daar zijn eigen accenten voor kiezen. Wat de ene partij belangrijk vindt kan voor de andere partij minder belangrijk zijn. Een voorbeeld hiervan is de energietransitie. Gezien de klimaatsverandering die wereldwijd steeds meer zichtbaar wordt moeten we hier iets mee doen. De accenten tussen de partijen zullen vooral gaan over de snelheid waarmee maatregelen moeten worden genomen of doorgevoerd.

Het laatste stukje van een raadsperiode is ook de tijd om te kijken of de plannen die er lagen aan de start van de raadsperiode ook (voldoende) zijn gerealiseerd. Dat zal in de aanloop naar de verkiezingen zeker nog gaan gebeuren.

Over één onderwerp wil ik iets zeggen, nl. burgerparticipatie. Naar aanleiding van het rapport dat afgelopen december verscheen over dit onderwerp zijn harde noten gekraakt. Het rapport maakte duidelijk dat anders en beter met inwoners moet worden omgegaan bij het maken en realiseren van plannen. Inwoners moeten zich veel meer serieus behandeld voelen, zich meer gehoord weten en niet gezien worden als lastposten.

Het CDA is een brede christendemocratische volkspartij. Bij ons staat de gemeenschap centraal. De betrokkenheid van mensen bij hun dorp, hun school, hun kerk, hun bedrijf of hun sportvereniging, is het draagvlak voor het leven in een dorp. Hier hoort een goede samenwerking bij tussen inwoners en gemeentebestuur. Een samenwerking waarbij inwoners zich serieus genomen voelen. Burgerparticipatie dus!

Wim de Ruiter

Fractievoorzitter CDA

advertentie
advertentie