Walter Leendertse
Walter Leendertse Richard van Hoek
Column

Grijswaarden

9 september 2021 om 09:48 Column

Ik scrolde wat verveeld door mijn tijdlijn op Facebook en mijn oog viel op de volgende kop: ‘Meer dan 500 huurwoningen komen uit de verf’. Het betrof een artikel over het feit dat de woningstichting ter plaatse een aantal huurwoningen aan het renoveren was, waarbij de voordeuren een nieuwe kleur kregen. Puntje voor de ambiguïteit, de schrijver had duidelijk nagedacht over de kop.

Ik las verder en vond het een steeds merkwaardiger stuk worden: ‘Huurders mochten in bepaalde gevallen meedenken over de verfkleuren. Hierdoor wordt het huis echt een thuis.’ Voor mijn persoonlijk zijn de spullen dit ín mijn huis staan in combinatie met de doorgaans lieve mensen die er wonen vooral een reden om me in mijn huis thuis te voelen. Blijkbaar zijn er mensen die dezelfde affectie bij een voordeur voelen. Verder was ik benieuwd in welke gevallen er wel of niet mocht worden meegedacht. Was dat vanaf een bepaalde huurprijs? Waren er lootjes getrokken? Had het bestuur van Fien Wonen na een late bestuursvergadering onder het genot van een kaasplank en een goed glas wijn de gebruikte kaasvlaggetjes op willekeurige plekken in de kaart van Hardinxveld geprikt?

‘Uit de respons van huurders blijkt dat de kleur grijs dit jaar het populairst is. (…..) Dit zorgt voor een hele nieuwe en frisse uitstraling’ Ik viel van mijn stoel van verbazing. Naast het feit dat je kunt twisten of grijs überhaupt een kleur is, associeer ik grijs met heel veel, maar niet direct met een nieuwe en frisse uitstraling. Het positiefste wat ik me bij grijs kon bedenken was ‘wijsheid’ maar dan hield het ook wel op. Ik dacht terug aan de vorige regel ‘….echt een thuis’. Dat valt dus ook wel mee als blijkt dat de hele straat zich blijkbaar thuis voelt bij hetzelfde grijs.

Nee, als ik bestuurder was geweest had ik een regenboogkleurenwaaier bij de huurders door de bus gedaan, de schilders zouden hun schildersbussen vol hebben staan met rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet, de straten zouden zich vullen met hoop, Burgemeester Heijkoop zou bij Jinek aanschuiven om te vertellen dat Hardinxveld, naast Gorinchem en Dordrecht met hun gekleurde gaybrapaden, nu een heuse regenboogvoordeurwandelroute heeft……

Ik schiet wakker uit mijn droom en kijk naar buiten: het belooft weer een grijze dag te worden. Prima weer voor wat schilderklusjes.

Walter Leendertse

advertentie
advertentie