Walter Leendertse
Walter Leendertse Richard van Hoek
Column

Middenmotor

24 februari 2022 om 10:45 Column

Ik moet deze column beginnen met excuses te maken aan onze CDA-vrienden. Ik had hen geen plekje toegekend op de fictieve partijenmarkt in de vorige column. Goed, ze hadden natuurlijk al wat aandacht gehad in de sportpadencolumn en zeg nou eerlijk, als er nu één partij is waar vrij weinig over te vertellen valt, is het toch wel het CDA. Ze doen hun ding. En dat doen ze over het algemeen prima. Punt. Ik heb ooit bij de Kieswijzer bij alle vragen ‘geen mening’ of ‘neutraal’ ingevuld. Mag u raden welke partij daaruit kwam. Wat voor kraam moet je zo’n partij geven? Een kraam met random dingen? Daarnaast: ze zijn veel te druk met het aanleggen en realiseren van sportpaden.
Tegenwoordig moet alles catchy, extended, advanced en upgraded zijn. We moeten de nieuwste versies hebben, de origineelste gadgets. Hebben we eindelijk weerafhankelijke, zelfsluitende shutters, willen we graag ook nog intelligente sloten, een lichtplan dat zich automatisch aanpast aan ons bioritme en een wc die afhankelijk van de grootte van de boodschap het hele zaakje zelfstandig reinigt. Teneinde al deze apparaten te kunnen bedienen moeten we overal wifi hebben, al dan niet versterkt met wifiboosters dan wel -extenders, om alles op afstand te kunnen bedienen. Algoritmes zorgen voor ons customized entertainment en voor een op-maat gemaakte ‘eigen’ mening. Alles moet glad gepolijst, zonder oneffenheden terwijl praatgroepen voor curlingouders als paddenstoelen de grond uit rijzen. Er zijn naast de CITO-toetsen extra toetsen om alsnog een havo-advies naast je TL advies te krijgen om zo, op je tenen lopend in havo 3 alsnog te moeten afstromen – al spreek ik zelf liever over doorstromen – naar een TL opleiding.
Wat is er mis met een goede middenmoter zijn? Ik zou het middenmotOr willen noemen. Liever een stabiele factor die misschien niet uitgesproken, vooruitstrevend of out-of-the-box is, maar wel doet wat er gedaan moet worden dan een extravagante draaikont. Bij deze een shout-out, of lofrede zo je wilt, naar alle muurbloempjes, grijze muizen en partijen die de uitkomst zijn van bij elke Kieswijzervraag ‘neutraal’ invullen. Misschien geven we jullie het gevoel dat je onzichtbaar bent of niet opvallend, maar blijf vooral doorgaan met wat je doet. Zonder jullie stabiele fundament stort deze excentrieke maatschappij als een kaartenhuis in elkaar.

Walter Leendertse

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie