Walter Leendertse
Walter Leendertse Richard van Hoek
Column

Toeteren

13 januari 2022 om 10:02 Column

Eén van de veel gehoorde voornemens is meer aandacht geven aan de mensen in je naaste omgeving. Misschien staat hij ook wel op uw lijstje. Ik ben altijd een beetje jaloers op de mensen die op één of andere manier door hun voorkomen of hun manier van doen die aandacht natuurlijk afdwingen.
Ik ben onderweg naar Boven-Hardinxveld. Op het Wilhelminaviaduct over de A15 zie ik ze staan. Ze staan er wel vaker in verschillende samenstellingen, vaak uit school en soms uitgerust met fotoapparatuur: Vrachtwagenspotters. Ik heb er niets mee, vrachtwagens en auto’s, waarschijnlijk omdat ik zelf geen rijbewijs heb, wat overigens wél voor dit jaar op mijn bucketlist staat. Ik ben inderdaad die sfeerkiller die midden in de Max Verstappeneuforie elitair uit de hoogte blaat dat rondjes rijden “toch geen sport is”. Ik ben inderdaad diegene die niet eens weet in wat voor type Peugeot – of was het Renault – hij altijd door zijn vrouw wordt rondgereden. Terug naar de vrachtwagenspotters. Ik heb het hele tafereel ooit eens vanaf een afstand bekeken als een echte vrachtwagenspotterspotter. Na verloop van tijd snapte ik iets meer van de kick van het spotten. Naast het schieten van die ene foto met die unieke vrachtwagen voor je verzameling, is het spel van aandacht vragen en krijgen verslavend. Sommige chauffeurs negeren de zwaaiende jongens, andere laten een voorzichtige toeter horen. Het leukst zijn natuurlijk de vrachtwagens met een claxon 2.0 die de hele vijfde van Beethoven kunnen spelen. Die laten hun paradepaardje vaak al horen zonder dat er gezwaaid hoeft te worden. Je hoeft er enkel voor op het viaduct te lopen. Weet ik uit ervaring. Ik ben me namelijk ooit het leplazarus geschrokken toen ik mijmerend, hangend op de viaductleuning wat in de verte aan het staren was. De bestuurder van zo’n bakbeest definieerde dat ook als vrachtwagenspotten en liet vlak voor mijn neus z’n claxon afgaan als ware het de laatste bazuin.
Het zou zo mooi zijn als we in het nieuwe jaar allemaal een beetje van het karakter van die paradepaardjesvrachtwagenchauffeurs (tip voor scrabble) zouden bezitten: aandacht geven zonder dat mensen daar expliciet om hoeven te vragen. Ik rijd – een kleine twee uur later- weer terug naar Beneden. De jongens staan er nog steeds, aangevuld met wat spotvrienden. Enthousiast laten ze elkaar hun foto’s zien. Een fijn soort jaloezie maakt zich van me meester…

Walter Leendertse

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie