Afbeelding
pixabay.com/neelam279
Column

Positief

2 maart 2022 om 10:39 Column

Docent Nederlands Laurie van Dam heeft haar leerlingen van 1VMBO van Calvijn de opdracht gegeven om een column te schrijven over corona. Hoe hebben zij zich de afgelopen twee jaar gevoeld en hoe zijn ze ermee omgegaan? De leerlingen mochten voor Nederlands hun gevoelens hierover op papier zetten. 

Uit alle columns, zijn er twee gekozen die worden gepubliceerd in Het Kompas en deze columns zijn door de klas geredigeerd. Het resultaat van de eerste column is hieronder te lezen.

Positief

In dit bericht ga ik mijn ervaring met corona met jullie delen. Jullie gaan lezen over hoe ik me voelde, hoe ik vermaakte en hoe het me veranderde. Zelf ben ik drie keer in quarantaine geweest. Mijn moeder had om de zes maanden corona, mijn zusjes ook en ik heb zelf ook corona gehad.

Toen ik corona kreeg, was dat best moeilijk voor me geweest. Ik zou namelijk op vakantie gaan naar Congo, het geboorteland van mijn moeder. Mijn tante ging trouwen en dat is een leuk moment om met je familie te zijn. Ik had haar en andere familieleden in Congo nog nooit in mijn leven gezien, dus dit was het moment om haar voor het eerst te zien in een prachtige, witte jurk.

Voor een reis moet je natuurlijk testen, want je wilt niet in een vliegtuig zitten met mensen die besmet zijn geraakt met het stomme virus. Mijn gezin en ik gingen testen. Iedereen was negatief, maar ik positief. Mijn moeder belde me snel weer terug naar binnen, want ik was na de test naar buiten gegaan met mijn vrienden. Ze vertelde in tranen dat ik als enige positief was en dat ik helaas niet meekon gaan naar Congo.

Ik reageerde chill omdat dat ik dacht dat het een grap was maar ze was bloedserieus. Er kwamen allemaal vragen in mijn hoofd, maar de grootste vraag was: ‘Waarom ik?’ Ik was boos, heel erg boos zelfs. Ik gooide met spullen in het huis, liep boos naar mijn kamer en klapte de deur dicht zodat ik alleen kon zijn en mijn boosheid wat minder kon maken.

In plaats van rustig zitten te denken, begon ik heel erg te huilen, want ik wou zo graag met mijn familie zijn zodat ik ze zou leren kennen. Maar dat kon helaas niet door die stomme positieve test. Een paar minuten later ging het al beter met me.

Ik besloot dat mijn moeder en mijn zusje zonder mij op vakantie gingen, zodat ik niks voor hen verpestte. Ze vonden het eerst geen goed idee. Maar wij hadden de trouwjurk en die moest natuurlijk naar Congo toe. Ik wilde ook niet dat de bruiloft werd afgelast door mij. Ik bleef met mijn vader in Nederland, want ik moest helaas voor de tweede keer in quarantaine.

Dit is het stomste wat ik heb meegemaakt tijdens de coronacrisis. Maar het leuke is dat ik nu weet wat moeilijke momenten met je gedrag kunnen doen. Het klinkt raar om te beseffen dat dat leuk is, maar het is wel zo. Want nu weet je hoe je reageert op dingen die negatief zijn.

Ik kon niet heel veel doen toen ik in quarantaine zat, maar ik heb heel veel gebeld met vriendinnen. Dat vond ik wel fijn, want dan voelde ik me niet meer zo alleen.

Charlize Athanasse

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie