Walter Leendertse
Walter Leendertse Richard van Hoek
Column

Overstemmen

22 september 2022 om 09:23 Column

Zoals zoveel evenementen mocht ook dit jaar de Gondelvaart weer plaatsvinden. En dat was te zien! Het iconische spektakel werd door zo’n twintigduizend mensen bezocht, soms vanuit de verste windstreken. Het leek wel of iedereen er na twee coronajaren het beste uit wilde halen. Van energie- en gasprijzen die vijf keer over de kop zijn gegaan was deze avond even geen sprake. En terecht, want de Gondelvaart ís ook een spektakel dat minstens op de werelderfgoedlijst thuishoort.
De boten waren rijkelijk versierd en er was soms wekenlang gebouwd om één van de prijzen in de wacht te slepen. Sommige boten leken rechtstreeks van een carnavalsvereniging aangekocht, zo mooi! Persoonlijk miste ik de schunnige maatschappijkritische boot met flauwe satire wel een beetje. Ergens halverwege de vloot een enorme koe die het hele kabinet onder schijt onder begeleiding van de EMS die afwisselend ‘De meeste dromen zijn bedrog’ en ’Ik leef niet meer voor jou’ van Marco Borsato ten gehore blaast. Muziek voegt zoveel toe aan beelden.
De andere kant van muziek en geluid is, dat het ook kan overstemmen. En dat is zeker bij een evenement als de Gondelvaart erg jammer. Ik zag een abdij waarin monniken statig voortschuifelden op ‘Ik ga zwemmen’ van biervanger Mart Hoogkamer. Dat bier was dan ook meteen de enige link met de abdij. De Titanic kwam langs en ging niet ten onder terwijl het orkestje nederig ‘Nearer my God to thee’ speelde, maar onder begeleiding van beukende beats. Vandaar die scheur. De drakentemmers hadden de muziek maar even uitgezet. Zij hadden met hun expertise allang bedacht dat deze drijvende roeptoeter met geen mogelijkheid te temmen zou zijn. Erg jammer, want zoals gezegd, muziek voegt zoveel toe aan beelden. Het zou mooi zijn als iedere boot zijn perfect uitgedachte muziek-beeldcombinatie zou kunnen laten zien, en niet alleen diegenen die het meeste decibel aan geluid op hun boot weten te stampen. Blijkbaar waren er nog wat decibel over, want slapend Hardinxveld werd om twee ’s nachts nog even getrakteerd op een pompende stampsessie. Was dat om de teleurstelling van het mislopen van een prijs weg te beuken? Moesten zij even laten weten dat naast de terechte winnaars ‘zij er ook heus nog wel waren’? Het zou mooi zijn als we bij een volgende Gondelvaart, maar zeker ook in de huidige tijd, het ‘over’ in overstemmen zouden veranderen in een ‘af’.

Walter Leendertse

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie