Afbeelding
gemeente Hardinxveld-Giessendam
Raadspraat

Raadslid van T@B Paul Hoogstraten in zijn column over een duurzamer Hardinxveld-Giessendam

15 februari 2023 om 10:01 Column

In deze zware tijden van inflatie, oorlog, woningtekorten en andere maatschappelijke druk was ik op zoek naar iets positiefs. Het glas is half vol of half leeg en vanuit een vol glas is het beter leven, dan wanneer het leeg is.

Als voorzitter van de werkgroep duurzaamheid, als raadslid, maar vooral als inwoner van ons mooie dorp zag ik het afgelopen jaar dat er vanuit duurzaamheid en groen denken vele stappen zijn gemaakt en uiteindelijk nu ook tot stand gaan komen. Het groenbeleid, de verduurzaming op gebied van energie en energieverbruik, aanpassing van waterwegen… noem maar op. Onlangs is de gemeentewerf geheel energieneutraal gemaakt bijvoorbeeld. Vorige week ging de Gemeenteraad akkoord met de start van een onderzoek naar verduurzamen van het gemeentehuis en dit multifunctioneel te maken voor mede huisvesting van maatschappelijke organisaties. Er lopen inmiddels trajecten waarin inwoners worden benaderd vanuit de gemeente, om huizen te isoleren. Dit geldt ook voor projecten op het gebied van aanleg zonnepanelen.

De T@B is met inwoners in contact gekomen die elektrisch willen rijden, maar zelf geen mogelijkheid hebben een laadpaal te plaatsen. Hierdoor is er nu ook een versnelling gemaakt met een onderzoek hiernaar en gaan hier spoedig plannen voor komen. Om dit te kunnen doen moet wetgeving worden aangepast, de zogeheten APV (Algemene Plaatselijke Verordening), de gemeentelijke regels op het gebied van openbare orde en veiligheid.

Vorige week keurde de Gemeenteraad de nieuwe APV goed. Hierin moeten echter constant aanpassingen worden gedaan, zodra die zich voordoen. We blijven dit dus volgen.

Complimenten voor iedereen die hieraan een bijdrage levert. Zo zijn we op weg naar een duurzamer Hardinxveld-Giessendam!

Paul Hoogstraten

T@B fractie

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie