Afbeelding
Gijsbert Ambachtsheer
Column

Meningenmoe

30 november 2023 om 10:53 Column

Het is u waarschijnlijk ontgaan, maar vorige week waren er verkiezingen voor de Tweede Kamer. In de aanloop naar dit feest der democratie viel me weer eens op hoeveel meningen er eigenlijk zijn. Zelf ontkom ik er ook niet aan. De mens heeft nu eenmaal een mening en het zal er vast iets mee te maken hebben dat iedereen continu aan een soort plaatsbepaling doet om te kijken wat de positie is ten opzichte van de ander. Door stelling te nemen creëer je dan een territorium en zijn de dingen lekker duidelijk; maar dit even als een kleine filosofische bespiegeling, die wellicht een groter artikel verdient. Als de redactie dit leest: ik hou me aanbevolen!

De mening dus. Hij is er in alle soorten en maten, maar het lijkt de afgelopen jaren te zijn toegenomen. Er is ontzettend veel informatie beschikbaar over van alles. Dat is mooi, maar soms lijkt iemand na het lezen van wat artikelen direct een expert te zijn. In de corona tijd wist de helft van de bevolking opeens precies hoe statistiek en virologie werkt. Zulke dingen zijn vaak vanuit bezorgdheid, maar het lijkt mij geen slecht idee om dat wat meer voor jezelf te houden.

Uiteraard is het belangrijk om binnen je eigen vakgebied dingen te vinden. Dat geldt ook voor politici, maar daar verbaas ik me dan wel over de specifieke getallen. Als er zoveel euro naar A gaat, dan is B uit de problemen en kan C volgend jaar ook gedaan worden. Hoewel ik het bewonderenswaardig vind dat men zoveel cijfers uit het hoofd weet, heb ik wel het idee dat het allemaal net iets te zwart/wit gepresenteerd wordt.

Bij mij speelt het probleem dat ik iedereen eigenlijk wel begrijp. Misschien een enkele seriemoordenaar daargelaten, maar vaak hoor ik dingen waarvan ik dan achteraf denk: ‘ja, als je het zo bekijkt..dan is daar ook wel iets voor te zeggen’ Wat volgt is een grote legpuzzel in mijn hoofd waarbij ik een soort waarheid of oplossing probeer te vinden, die er in de meeste gevallen helemaal niet is.

Ik kan me voorstellen dat het lezen van dit stukje proza een buitengewoon teleurstellende ervaring voor u is. Als lezer van deze krant wilt u worden vermaakt, verkwikt, vernieuwd, vertroost, verbaasd. U wilt duidelijkheid, daadkracht, duiding en degelijkheid. Helaas kan ik buiten deze alliteraties niet veel geven deze week. Alleen het bescheiden pleidooi om intern na te gaan of het de moeite is om ergens iets hardop van te vinden. Iets waar ik voor het schrijven van deze column ook vaak over nadenk en niet altijd in slaag.

[Gijsbert Ambachtsheer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie