Wachten bij de vaccinatiebus, links Wim Bot uit Sliedrecht.
Wachten bij de vaccinatiebus, links Wim Bot uit Sliedrecht. Eline Lohman

Vaccinatiebus: ‘Heel handig’

13 oktober 2021 om 14:40 Corona

HARDINXVELD-GIESSENDAM Vandaag tot en met zaterdag staat een vaccinatiebus van de GGD-Zuid-Holland Zuid op het Raadhuisplein in Hardinxveld-Giessendam. Mensen die dat willen, kunnen hier een coronaprik krijgen. Op de woensdag hebben burgemeester Dirk Heijkoop en wethouder Trudy Baggerman de bus bezocht.

door Eline Lohman

Tussen 9.00 en 16.00 uur konden inwoners vanaf 12 jaar en ouder terecht in deze bus, zonder afspraak. Dat lieten gelijk op woensdagochtend aardig wat mensen zich geen twee keer zeggen. Zoals Wim Bot (70) uit Sliedrecht. Met een brief van de GGD in zijn hand staat hij te wachten bij de grote blauwwitte bus. ,,Ik kom voor mijn derde prik, omdat ik in de risicogroep zit. Deze bus vind ik erg handig, want anders moet ik naar Gorinchem of Dordrecht en dan moet ik een afspraak maken. Dit is dichter bij mijn woonplaats.” Er was op sociale media wat weerstand over de vaccinatiebus - mensen waren ertegen - maar dat snapt Bot niet helemaal. ,,Als je je moet laten opereren, dan krijg je ook van alles ingespoten en daar zegt niemand wat van. Je kunt overal wel wat achter zoeken.”

BURGEMEESTER Terwijl de rij langer wordt en er zeker twintig mensen staan te wachten, arriveren de burgemeester en wethouder. Zij krijgen een rondleiding in de bus. De mondkapjes gaan op. Heijkoop: ,,Ik ben blij met het feit dat de prikbus in Hardinxveld-Giessendam staat. Omdat we de drempel zo laag mogelijk willen houden. Het blijft een keuze die iedereen voor zichzelf moet maken. Ja, ik heb de weerstand op sociale media gezien, dat zijn bekende reacties. Maar we laten ons er niet door tegenhouden. Zelf ben ik ook gevaccineerd en ik sta daarachter. Maar iedereen zijn of haar keuze. Ik vind het belangrijk om mensen de gelegenheid te geven zich te laten vaccineren, zoals in deze bus.”

HET WERKT Leon van Noort, programmamanager bij de GGD, kijkt tevreden rond. ,,We merken dat mensen soms moeite hebben om naar vaste priklocaties te komen. We willen de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk krijgen. We zien elders dat zo’n bus werkt; de behoefte is er.” Dat laatste beaamt ook een 30-jarige inwoonster, die in de rij staat en anoniem wil blijven. ,,Ik kom voor mijn eerste prik. Ik twijfelde lang, omdat het een onbekend vaccin is, maar ik heb afgewacht en er veel over gelezen en pas vorige week heb ik de knoop doorgehakt. Vandaar dat ik hier nu ben. Handig om op je eigen tijd te kunnen gaan.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie