In veel steden en gemeenten worden door bewoners geveltuintjes aangelegd, gemeenten ondersteunen door materialen, aarde, houtsnippers en planten te leveren. Geveltuinen zijn goed voor de biodiversiteit, opvang van water bij regenval, tegengaan van hittestress bij klimaatverandering, opwarming van de aarde. Daarbij verbindt deze actie buurtbewoners met elkaar. Op de foto worden tegels weggehaald en tuintjes aangelegd in Kralingen-west te Rotterdam.
In veel steden en gemeenten worden door bewoners geveltuintjes aangelegd, gemeenten ondersteunen door materialen, aarde, houtsnippers en planten te leveren. Geveltuinen zijn goed voor de biodiversiteit, opvang van water bij regenval, tegengaan van hittestress bij klimaatverandering, opwarming van de aarde. Daarbij verbindt deze actie buurtbewoners met elkaar. Op de foto worden tegels weggehaald en tuintjes aangelegd in Kralingen-west te Rotterdam. Tineke Dijkstra

Hardinxveld-Giessendam speelt mee in het NK Tegelwippen

8 april 2022 om 17:15 Duurzaamheid

HARDINXVELD-GIESSENDAM Het NK-Tegelwippen 2022 is weer begonnen: van 21 maart tot en met 31 oktober doet Hardinxveld-Giessendam mee. Welke gemeente wipt de meeste tegels en vervangt ze door groen? Ruim 100 gemeenten hebben zich aangemeld en iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen (gevel)tuin.

Natuurlijk draait het kampioenschap niet alleen om rivaliteit, maar heeft het een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier.
De spelregels van het NK Tegelwippen staan op www.nk-tegelwippen.nl/spelregels

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. We krijgen steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen, heeft een positief effect op de gezondheid én zorgt voor meer insecten en dieren.

De gemeente Hardinxveld-Giessendam draagt haar steentje bij aan de opgave die we internationaal met elkaar overeengekomen zijn. ,,Wij willen een rem op klimaatverandering en toegroeien naar een meer duurzame wereld. Onze ambitie is kort maar krachtig: we verbinden, vernieuwen, verbeteren en verstevigen zodat we in 2050 wonen, werken en leven met een positieve  invloed op het klimaat. Dit vraagt om slim handelen in het hier en nu met de blik op de toekomst.  Met het oog voor de belangen van  Hardinxveld-Giessendam. Samen zorgen we voor een duurzaam Hardinxveld-Giessendam en een gezonde leefomgeving. Doet u mee?”

advertentie
advertentie