Afbeelding
gemeente Hardinxveld-Giessendam
Video

‘De haven is nu optimaal benut’

15 januari 2022 om 11:00 Economie

HARDINXVELD-GIESSENDAM Theo Boerman, wethouder Financiën, Beheer & Onderhoud Openbare Ruimte, Verkeer & Vervoer en Onderwijs in gesprek met Rob den Breejen van Den Breejen Shipyard over de herstructurering van de haven.

De haven kon wel een opknapbeurtje gebruiken. Na heel wat gesprekken en plannen door de jaren heen is de verbetering van de haven bijna een feit. Den Breejen Shipyard was vanaf het begin betrokken bij de plannen en wethouder Theo Boerman keek ‘vanuit een helikopter’ mee en stuurde bij waar nodig. ,,Ik help mijn dorp graag vooruit.”

21 jaar geleden kwamen de eerste gesprekken al op gang. De Gemeentehaven lag er destijds doods bij, een rommeltje en er ontstond een andere behoefte om deze plek economisch beter te benutten. ,,Er waren verschillende belangen en aan de hand van veel gesprekken gingen we op zoek naar alle behoeften”, aldus wethouder Theo Boerman. ,,Gedurende de jaren zijn de plannen wel behoorlijk bijgesteld, vooral door nieuwe inzichten over het gebied.”

KOSTENVERLAGING EN WERKGELEGENHEID Er zijn inmiddels diverse nieuwe kades gerealiseerd waaronder een nieuwe laad- en loskade, de bedrijfswoningen en de zandtrechter zijn weg. In de tweede week van januari start de laatste fase: het afwerken van de strekdam. ,,Het levert kostenverlaging op voor de gemeente en meer werkgelegenheid”, weet directielid Rob den Breejen van Den Breejen Shipyard. ,,Door de kades te verlengen kunnen we ze optimaal benutten. Er is nu ook walstroom, waar de schepen in de haven gebruik van maken. Dat betekent minder CO2-uitstoot. In het tweede kwartaal van 2022 is de nieuwe haven klaar. Modern en optimaal benut.”

De strekdam blijft openbaar voor de inwoners, en dat doet de wethouder deugd. ,,Er komen weer bankjes op de kades waar je, als je wilt, kunt mijmeren of turen over het water. We hebben aardig wat hobbels overwonnen met elkaar: de gemeente, de ondernemers, Schuttevaer, de projectleider en de provincie. We maken nu optimaal gebruik van de economische potentie van het havengebied en het ziet er ook nog eens mooier uit. Iets tastbaars creëren in mijn werk als wethouder, daar hou ik van.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie