Afbeelding
gemeente Hardinxveld-Giessendam

Relatief rustige jaarwisseling, wel veel schade

17 januari 2022 om 11:43 Economie

HARDINXVELD-GIESSENDAM Vorige week hebben politie, brandweer en gemeente de jaarwisseling in Hardinxveld-Giessendam geëvalueerd.

Met slechts enkele brandjes, met name containers, was het voor de brandweer een relatief rustige jaarwisseling. De brandweer kijkt positief terug. ,,Er hing een goede sfeer en we werden overal goed doorgelaten. We konden ons werk ongestoord uitvoeren”, aldus Pieter Vink, Operationeel Manager brandweer Hardinxveld-Giessendam.

Ook de politie kijkt positief terug op de eerste nacht van het nieuwe jaar. Mirjam van Woerkom, teamchef Lek en Merwede: ,,We waren aanwezig in het dorp, maar er was nauwelijks inzet van onze kant nodig. De situatie was goed beheersbaar. En, wat Pieter zegt; de sfeer was goed. We konden rustig ons werk doen.”

Burgemeester Dirk Heijkoop: ,,Ik ben blij dat de hulpdiensten hun belangrijke werk ongestoord hebben kunnen doen. Vooraf was hierover grote zorg en heb ik ook de nodige oproepen gedaan om hen met rust te laten. De samenwerking met politie en brandweer is weer goed een soepel verlopen, er is goed nagedacht over de aanpak en samenwerking tijdens de jaarwisseling.”

VEEL VUURWERKSCHADE De politie en gemeente noemen de grote hoeveelheid schade aan gemeentelijke eigendommen wel opvallend. ,,In totaal hebben we te maken met bijna een verdubbeling van de schadepost van vorig jaar”, geeft een teleurgestelde burgemeester Dirk Heijkoop aan. ,,Schade aan verkeersborden voor onze veiligheid, speelplekken voor onze jeugd en sportvoorzieningen voor onze inwoners.”

In totaal vonden 72 vernielingen plaats. Goed voor een schadepost van 23.100 euro. Eerder zei wethouder Theo Boerman van Financiën en Openbare Werken hier al over: ,,Ik roep de daders op in de spiegel te kijken en zichzelf te beloven ‘dat doe ik nooit weer’. Het is erg zonde van het geld. Iedereen zal het met mij eens zijn dat we ons geld beter aan nuttiger zaken kunnen besteden dan aan de gevolgen van vandalisme.”

AANGIFTE De gemeente doet aangifte van de gemaakte schade. De pakkans is klein, maar Theo Boerman zegt hierover: ,,Zo laten we zien dat het kapot maken van andermans spullen niet door de beugel kan. En, dat wanneer je iets kapot maakt, je dit ook moet betalen.”

Lees ook: Veel schade aan gemeentelijke eigendommen door vuurwerk. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie