Stichting Oranje Trouw heeft allerlei activiteiten georganiseerd voor de feestdag, van een aubade tot en met een vrijmarkt.
Stichting Oranje Trouw heeft allerlei activiteiten georganiseerd voor de feestdag, van een aubade tot en met een vrijmarkt. Privé

Stichting Oranje Trouw in Hardinxveld-Giessendam heeft iets nieuws op het programma voor Koningsdag: een roofvogelshow

16 maart 2023 om 11:17 Evenementen

HARDINXVELD-GIESSENDAM Het wordt weer één en al gezelligheid in Hardinxveld-Giessendam op donderdag 27 april, Koningsdag! Stichting Oranje Trouw heeft allerlei activiteiten georganiseerd voor de feestdag, van een aubade tot en met een vrijmarkt. Er staat iets nieuws op het programma: een roofvogelshow. Het is een programma geworden voor jong en oud, met voor iedereen wat wils, volgens de stichting.

door Eline Lohman

Vorig jaar werden er voor het eerst sinds de coronatijd weer festiviteiten gehouden in Hardinxveld op Koningsdag. En daar wordt nu met veel plezier een vervolg aan gegeven op 27 april. De dag start met een aubade, dit keer bij De Lange Wei. Hier wordt door de scouting de vlag gehesen en er wordt gezongen door kinderen. Verder zijn er optredens van koren in verzorgingshuizen. Er is ook een middagprogramma samengesteld, laten Tonny de Ruijter-Schakel en Bertie den Breejen van Oranje Trouw zien: op een A4-tje hebben zij het hele programma uitgetypt en daar vertellen zij enthousiast over. ,,Bij de voetbalvereniging hebben we in de middag van alles op de planning staan. Er staat een stormbaan, een springkussen en een draaimolen en verder is er een vrijmarkt. Kinderen kunnen zich laten schminken, er zijn stroopwafels en er is een ballonnen- en bellenblaasclown. De visclub is aanwezig, evenals de modelbouwvereniging. Dit jaar hebben we iets nieuws op het programma, waar we heel blij mee zijn: een roofvogelshow, om 14.30 uur. Heel bijzonder!”

TRADITIE 

Ook al zijn Tonny en Bertie blij dat er iets nieuws is toegevoegd aan het programma, zij zijn ook blij dat de rest van de activiteiten jaar in jaar uit te vinden zijn in Hardinxveld op Koningsdag. ,,Die maken namelijk allemaal deel uit van een traditie: het vieren van Koningsdag in ons dorp. We hebben al veel zin in 27 april. Wel merken we dat het moeilijk is om nieuwe bestuursleden te vinden. Daar zijn we nog steeds naar op zoek. Omdat het een traditie is om Koningsdag in Hardinxveld te vieren, hopen we dat we deze voort kunnen blijven zetten in de toekomst. Maar vrijwilligers zijn daar zeker voor nodig.” Tonny en Bertie zijn verheugd dat Oranje Trouw inwoners van het dorp een mooi programma - waarbij de burgemeester en Bertie’ ‘s morgens één verzorgingshuis bezoeken en de wethouders de andere - kunnen bieden. ,,Het is belangrijk om mensen een feest te geven die dag. Omdat het een oude traditie is; er zijn al zoveel tradities verloren gegaan… We doen het ook om het Koningshuis te eren, uiteraard. Het leuke van deze dag vinden wij het onder de mensen zijn. We merken dat het gewaardeerd wordt dat er festiviteiten in het dorp zijn, tenminste, dat hopen we!”

In september beginnen de bestuursleden altijd al met de voorbereidingen. Dan vindt de eerste vergadering plaats. Op Koningsdag zelf worden er zelfs al attracties vastgelegd voor het jaar erop. In mei wordt er geëvalueerd. Dan organiseren zij overigens ook de Dodenherdenking op 4 mei. Tonny en Bertie doen het met veel plezier, vertellen zij. ,,Wij kijken dit jaar met name uit naar de roofvogelshow. En we hopen op mooi weer, maar daar kunnen we niets aan doen.” Wie een kraam wil bestellen voor de vrijmarkt, zie www.oranje-trouw.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Eline Lohman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie