Christel de Gier met de poster van het festival.
Christel de Gier met de poster van het festival. Privé

Hardinxveldse Christel de Gier over vrijwilliger zijn bij het Internationaal Film Festival Gorinchem: ‘IFFG vergroot mijn wereld’

12 april 2023 om 07:33 Film Tips van de redactie

HARDINXVELD-GIESSENDAM Christel de Gier uit Hardinxveld-Giessendam is met veel passie en enthousiasme vrijwilliger voor het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG). Dat vindt plaats van 13 tot en met 16 april in de Gorcumse binnenstad.

door Eline Lohman

Dat het IFFG niet alleen voor Gorcumers interessant is maar ook voor mensen uit de regio, zoals Hardinxvelders, onderstreept Christel maar al te graag. Sinds 2019 is zij een bevlogen vrijwilliger voor het inmiddels niet meer van de kalender weg te denken evenement. 

MANUSJE-VAN-ALLES 

In het begin deed Christel met name de social media kant van het IFFG, maar inmiddels doet zij nog veel meer en neemt ze een groot deel van de communicatie op zich. ,,Ik ben een beetje een manusje-van-alles geworden. Zo hielp ik eerst bij de educatielijn en de online communicatie, maar nu ben ik bij het hele communicatieproces betrokken, samen met de festivaldirecteur. Op een gegeven moment begrijp je alles zo goed en wil je het evenement graag naar buiten brengen.” Dat doet Christel onder meer door teksten te schrijven over alle 25 films die tijdens het festivalweekend te zien zijn. Dat is geen kwestie van het knippen en plakken van de achterkant van een dvd-hoesje, volgens de Hardinxveldse. ,,Ik bekijk alle trailers en schrijf dan de webteksten. Ook heb ik veel teksten voor de festivalkrant geschreven. Het is veel voorbereidend werk, wat ik doe. Ook met vragen als ‘werkt de site?’ en ‘gaat het bestellen van tickets goed?’ houd ik me bezig.” Zo’n acht uur per week is Christel met haar vrijwilligerswerk voor het IFFG bezig en richting de evenementdata zelfs twaalf tot zestien uur. Zij doet het met veel plezier. ,,Je hoeft mij niet achter een bar neer te zetten als vrijwilliger! Maar wat ik nu doe, is echt iets voor mij - het ligt in het verlengde van mijn werk in de communicatie. Het festival trekt mij; er is zoveel gaande in de wereld - van problematiek in armoede tot aan milieu, je kan niet overal in helpen maar op deze manier kan ik mijn steentje bijdragen. Het IFFG is een mooie manier om met beeldende communicatie, namelijk films, mensen mee te nemen in wat er gebeurt in de wereld. Het zijn overigens echt niet allemaal ‘zware’, aangrijpende films.”

EYEOPENER 

Christel is opgegroeid in Hardinxveld-Giessendam en woont daar nog steeds. Een ‘veilige bubbel, zoals zij het noemt. ,,Het IFFG vergroot mijn wereld en is echt een eyeopener geweest voor mij. Tof dat ik op mijn wijze kan bijdragen, op een mooie manier.” Het zijn spannende tijden voor Christel en de andere vrijwilligers. Het meeste werk dat zij op haar bordje nam is nu gedaan. ,,Wanneer de kaartverkoop van start gaat, vaak is dat ongeveer half maart, gaat er een gewicht van mijn schouders. Nu volg ik de kaartverkoop en kijk welke films goed lopen. De films die het nog niet zo goed doen, krijgen van mij extra aandacht op bijvoorbeeld social media. Ik wil zoveel mogelijk de boodschap naar buiten brengen: het IFFG komt eraan, wees erbij! Fijn dat ik dit al sinds 2019 mag doen. Ik ben iemand die zich snel verveelt en ben blij verrast dat ik me in mijn vrijwilligerswerk voor het IFFG nog niet verveel. Maar dat is eigenlijk ook weer niet zo gek: er zijn steeds weer nieuwe films te zien en nieuwe verhalen te vertellen. Bij een vrijwilligersorganisatie blijf je je verrassen.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Eline Lohman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie