Hélène Besançon, conservator Glasmuseum uit Leerdam met museumdirecteur Koos van Veen
Hélène Besançon, conservator Glasmuseum uit Leerdam met museumdirecteur Koos van Veen Aangeleverd

Conservator Glasmuseum Leerdam opende expositie ‘Persglas’ in de Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam

13 februari 2024 om 09:25 Historie

HARDINXVELD-GIESSENDAM De officiële opening van de nieuwe expositie ‘Persglas’ in de Koperen Knop is verricht door Hélène Besançon, conservator van het Nationaal Glasmuseum uit Leerdam. Op de expositie is veel persglas van dit Glasmuseum te zien, veel van particuliere verzamelaars en ook uit de eigen collectie van De Koperen Knop. 

Persglas is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Bijna ieder huishouden heeft geperst glas, of het gaat om een kunstobject of een simpel theekopje. De techniek werd al gebruikt in de tijd van de Romeinen, maar verdween uit beeld toen de techniek van glasblazen verder werd ontwikkeld. In de vroege negentiende eeuw leefde het gebruik van persglas weer op met de ontwikkeling van het persen van glas in een metalen mal met behulp van een machine. Dit proces werd eerst gebruikt in Amerika, maar werd snel daarna toegepast in verschillende Europese landen. 

De goedkopere productie van persglas maakte glaswerk toegankelijker voor de massa. Ook in Nederland werd door een aantal fabrieken persglas geproduceerd, Petrus Regout & Co en Glasfabriek Jeekel, Mijnssen & Co wat later NV Glasfabriek Leerdam werd. Persglas werd ook gebruikt om andere objecten te vervaardigen, bijvoorbeeld glazen bouwtegels en beeldjes. NV Glasfabriek Leerdam ging begin twintigste eeuw samenwerken met verschillende architecten om frisse ontwerpen te realiseren. Denk aan K.P.C. de Bazel en H.P. Berlage. Ook A.D. Copier was een belangrijke en toonaangevende ontwerper voor de glasfabriek en het Nederlandse persglas. 

De expositie loopt tot en met zaterdag 11 mei. Museum De Koperen Knop (Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam) is open dinsdag tot en met vrijdag 13.00-17.00 uur en zaterdag 11.00-17.00. Groepen zijn na reservering ook buiten de vaste tijden welkom. .

Vitrinekasten vol persglas in de Koperen Knop
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie