Begrafenis rond 1960
Begrafenis rond 1960 Privé

'Echt kicken, zo'n vondst!'

5 december 2019 om 10:33 Historie

H'VELD-G'DAM Hij is er veel jaren van zijn leven mee bezig geweest, maar het is hem meer dan waard: zaterdagmiddag 30 november werd het boek 'Van burenplicht tot onderneming' van Ronald Nederveen gepresenteerd in de Kerk met de Beelden in Hardinxveld-Giessendam. Rouwtradities in de dorpen Giessendam, Giessen-Oudekerk en Hardinxveld vormen het onderwerp van de pennenvrucht van Ronald.

,,Het voelt heel vreemd", zegt Ronald een paar dagen na de presentatie van zijn boek. ,,Alsof je iemand loslaat. Ik ben er zovele jaren aan bezig geweest. Het schrijven zelf heeft me zo'n drie jaar gekost, met tussenpozen uiteraard. Maar het onderzoek heeft veel langer geduurd. De eerste informatie voor dit boek had ik 35 jaar geleden al. Ik deed er destijds niet veel mee en was ook niet van plan er een boek over te maken, maar ik kwam steeds meer tegen over het onderwerp rouwverwerking."

Ronald bedoelt zaken als rouwkaarten, rouwkoetsen en tradities. Kortom: alles rondom rouw in Hardinxveld en omgeving. ,,Van lieverlee werd het een boek, dat een speciale uitgave is geworden van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam. Ik heb er veel onderzoek voor verricht en heb er allerlei mensen voor geïnterviewd. Gelukkig was er nog veel informatie terug te vinden. Ik heb vooral veel namen genoemd, zoals van dienaars, kistenmakers en timmerlieden, om het persoonlijk te maken. Ik heb al veel positieve reacties op het boek gehad. Mensen die het gelezen hebben, merken dat ze herkenning vinden in het onderwerp. Zeker de oudere mensen. Die weten nog goed dat vroeger bij een overlijden de blinden dicht gingen en dat mensen in het zwart gekleed gingen. Het is geen onderwerp dat heel positief is, maar: om de dood kun je niet heen. Het is geen zwaarmoedig boek geworden. Door de toon – ik heb geprobeerd zo veel mogelijk bij de feiten te blijven.

Als treffend voorbeeld noemt de schrijver de scheepsramp in 1843 op de rivier bij Hardinxveld. Een radarboot had een aanvaring met een pont, met als gevolg diverse doden. ,,Het hele dorp stond om de mensen heen, heel bijzonder. Ik heb informatie hierover opgezocht in kranten."

Tijdens zijn speurtocht naar dood, rouw en begraven in de regio stuitte Ronald nog op iets bijzonders. Het mag gerust een opmerkelijke ontdekking genoemd worden. ,,In de kerk van Giessen-Oudekerk hangt een rouwbord – een grote houten plaat de naam erop van Jacobus Hofman, ooit Heer van Giessen-Oudekerk. Er was tot voor kort alleen bekend dat deze Jacobus geboren is in Hoorn omstreeks 1709 en stamt uit een oud patriciërsgeslacht. Ik ontdekte echter dat deze Jacobus is gedoopt op 17 januari 1717 in Assens, geen verschrijving van een stad gelegen in Drenthe, maar een plaats in Denemarken. Hij was een zoon van een onbekende vader en een alleenstaande moeder met de naam Caren Rasmusdotter Laurentsz. Rond 1740 verliet deze Jacobus het Deense platteland en ging naar Amsterdam. Dan volgt een verhaal van 'krantenjongen tot miljonair'. Hij kocht op zeker moment de Heerlijkheid Giessen-Oudekerk en trad op 14 juni 1769 te Giessen-Oudekerk in het huwelijk met Hazina van Haagen uit Hoorn. Dat vind ik echt kicken, zo'n vondst! Ik herschrijf de geschiedenis en dat vind ik zo bijzonder."

Andere informatie waar Ronald blij mee is dat hij deze gevonden heeft, is over de zogenoemde rouwvrouw. ,,Toen er nog met een boerenkar begraven werd, zag je in de verte niet dat er een rouwwagen aan kwam. Daarom werd er een in het zwart geklede vrouw op de bok gezet die haar haren uittrok, om aan te geven dat er een rouwwagen aan kwam. Net zoiets als het vlaggetje dat tegenwoordig op een rouwwagen zit."

Ronald is niet bang dat hij in een gat valt nu hij eenmaal zijn boek over rouwtradities af heeft. ,,Ik ben namelijk alweer bezig aan het volgende boek. Daar was ik eigenlijk al aan bezig, maar toen kwam ik al die info over rouwtradities tegen en heb ik dat andere boek even op een laag pitje gezet. Mijn volgende onderwerp wordt mijn opa en oma van Noordennen en hun voorouders. Het ligt dus deels al op de plank. Ik ga uitzoeken waar ze vandaan kwamen, waar ze woonden, deden en ga zo maar door. Ik val dus niet in een leegte na het afronden van mijn huidige boek, omdat ik door kan gaan met onderzoeken en met het uitpluizen van genealogie, want dat vind ik heel interessant."

Voor niet-leden van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam is het boek te koop in het Historisch Informatie Centrum, Peulenstraat 243 op zaterdagen tussen 10.00 en 12.00 uur en bij Ronald zelf. De prijs is 18,50 euro.

Bij de smid
Buitendams, 1900
Het rouwbord
advertentie
advertentie