Uit dankbaarheid schonken de gemeenten Giessendam en Hardinxveld een tegeltableau aan de inwoners van Geertruidenberg.
Uit dankbaarheid schonken de gemeenten Giessendam en Hardinxveld een tegeltableau aan de inwoners van Geertruidenberg. voedseltochten

Na 75 jaar herdenking: broden voor ouderen

19 mei 2020 om 07:39 Historie

H'VELD-G'DAM Kort na de bevrijding van ons land is er vanuit Giessendam en Hardinxveld een voedseltocht georganiseerd naar het al eerder bevrijde Brabant. De plannen om deze voedseltocht dit jaar nogmaals uit te voeren, samen met de scholen en de voedselbanken, werd door het coronavirus onmogelijk. In plaats daarvan krijgen nu alle ouderen vanaf 75 jaar een broodbol cadeau.

Netty Blokland (LEV Lokaal) houdt zich bezig met het ondersteunen van het regionale bedrijfsleven in de voedselketen door het leveren van streekpakketten. Zij kwam met het initiatief om ter herinnering aan de voedseltocht van 75 jaar geleden broden uit te gaan delen aan alle inwoners van Hardinxveld-Giessendam die geboren zijn in 1945 of eerder. Ze zocht contact met Bakkerij Soeteman, Zuid-Holland Promotions, Dagservice en Bakkerij Van der Grijn. Samen met de bakkers werd bekeken welk brood geschikt is als ‘cadeaubrood’ voor deze actie.

SAMENWERKING Bij de verdere realisatie en uitvoering is de Stichting 75 jaar Vrijheid Hardinxveld-Giessendam nauw betrokken. Deze stichting zorgt ook voor de financiering van dit bijzondere project, waarvoor aanvullend gelden beschikbaar zijn gesteld door o.a. BMN De Klerk. Vervolgens zijn plannen gemaakt voor de verpakking, de distributie en de toe te voegen informatie. Naast de verdere ondersteuning door de Gemeente Hardinxveld-Giessendam, schreef burgemeester Dirk Heijkoop een brief aan alle ontvangers van het brood.

Woensdag 20 mei worden deze broden bezorgd bij de inwoners die daarvoor in aanmerking komen. De bezorging wordt verzorgd door vrijwilligers waarbij uiteraard de nodige afstand zal worden bewaard. Een deel van de broden zal worden vervoerd in oude legervoertuigen.

DE VOEDSELTOCHTEN VAN 1945 Dominee Van der Poel en schipper Leen Dubbeldam ondernamen kort na de bevrijding een voedseltocht. Zij voeren naar Geertruidenberg en gingen daar op zoek naar voedsel voor de inwoners van Giessendam en Hardinxveld. Dit resulteerde in een grote hoeveelheid graan. Dat werd daar gemalen en de plaatselijke bakkers ven Geertruidenberg bakten er broden van. In de nacht van zaterdag 19 op zondag 20 mei werd dit met het motorschip Adriana van Kees Hagenaar naar Giessendam gevaren. Naast duizenden broden werd ook nog een groot aantal andere levensmiddelen verzameld, zoals aardappelen, groenten, koffiesurrogaat, jam, suiker, vet, margarine en meer diverse etenswaren.

VIERING 75+1 JAAR Uit dankbaarheid schonken de gemeenten Giessendam en Hardinxveld een tegeltableau aan de inwoners van Geertruidenberg. Dit tableau zal volgend jaar te zien zijn in de expositie in Museum De Koperen Knop, die samen met een aantal andere bijzondere activiteiten een jaar wordt uitgesteld en onder de titel 75+1 Jaar Vrijheid alsnog in 2021 wordt georganiseerd. Over de voedseltochten, waarvan er meer zijn geweest, komt veel meer informatie en een boeiende lezing. Ook vindt dan een reële nabootsing van de voedseltocht van 19/20 mei 1945 plaats.

advertentie
advertentie