Afbeelding
Tessa van Waardenburg

Schilderijen met een verhaal

Kunst

GORINCHEM Tessa van Waardenburg uit Giessenburg opent op 2 november haar schilderijen-expositie in Woonzorgcentrum De Schutse in Gorinchem. Hier hangen twintig schilderijen die Tessa de afgelopen jaren heeft gemaakt. ,,Schilderen is in verbinding staan met wat je wilt uitbeelden."

[door Lucas Versteeg]

Tessa heeft twintig schilderijen gemaakt met allerlei afbeeldingen van dieren en natuur. ,,Van een schilderij met koolmeesjes tot een schilderij met een leeuw." De Rivas Zorggroep, waar Woonzorgcentrum De Schutse ook deel van uitmaakt, heeft een kunstcommissie die benaderde. ,,Er hangen hele mooie schilderijen in het Beatrixziekenhuis en ik dacht: daar kunnen mijn schilderijen nóóit bijhangen." Toch is het Tessa gelukt om een eigen expositie te krijgen bij De Schutse. ,,Ik vind het heel mooi dat ik dit kan doen."

De liefde voor schilderen had Tessa altijd al. ,,Ik heb ooit op de kunstacademie gezeten, maar ben daar toen mee gestopt omdat ik wilde reizen. Ik heb jaren lang de hele wereld over gereisd, door Azië en Afrika. Verder heb ik nog een sociale studie gedaan, maar mijn reislust zorgde ervoor dat ik ook die studie ben gestopt. Toen ik na een andere reis wilde beginnen aan de studie Psychologie, kwam ik niet verder dan een paar maanden. Ik moest stoppen omdat ik een hersentumor kreeg."

Door deze hersentumor is Tessa jaren lang in allerlei ziekenhuizen behandeld. Een heftige tijd. ,,Ik was ineens zwaar gehandicapt en moest alles opnieuw leren. Er werd geadviseerd om begeleid te gaan wonen, maar dat wilde ik niet. Ze konden me niet verplichten, dus nu woon ik zelfstandig en dat gaat prima."

In het ziekenhuis kreeg Tessa verschillende soorten therapie en een therapievorm daar was creatieve therapie. ,,Daar begon ik weer met schilderen. Ik had mijn oude passie terug gevonden." Doordat Tessa lichamelijk veel rust nodig heeft, is schilderen voor haar een goede tijdsbesteding, maar het betekent nog veel meer voor haar. ,,Door schilderen kom ik in verbinding met dat wat ik wil uitbeelden. Ik geloof in God en ik verwonder me vaak over de schepping. Door mijn schilderijen kan ik op een hele directe manier uitdrukken wat God voor mij betekent en wat mij raakt in de schepping."

Op 2 november wordt de expositie van Tessa feestelijk geopend en deze zal tot eind december te bezoeken zijn. ,,Ik vind het harstikke leuk. Ik heb er jaren aan gewerkt en kan het nu aan veel mensen laten zien. Voor mij is het belangrijk dat mensen zien dat het leven anders kan lopen dan je verwacht, maar dat er altijd hoop is. Dat wil ik mensen meegeven."

advertentie