Esther Hobo en Nancy van Driel.
Esther Hobo en Nancy van Driel. Mirjam de Swart

'Feniks moet initiatief van de maatschappij worden'

14 november 2019 om 07:31 Maatschappelijk

GORINCHEM De kennis en ervaring van ervaringsdeskundigen gebruiken om anderen te ondersteunen. Dat is in grote lijnen het doel achter Feniks, een plaats waar mensen opnieuw betekenis kunnen geven aan hun levenservaring. Een plek waar herstel, eigen kracht en talenten ontwikkeld kunnen worden. Aanjagers van dit nieuwe initiatief zijn Esther Hobo en Nancy van Driel. ,,Het project moet uiteindelijk gedragen worden door de vrijwilligers. Zij verbinden zich niet aan ons, maar aan de gemeenschap. Aan Gorinchem."

door Mirjam de Swart

Mensen die een levensontwrichtende levensgebeurtenis hebben meegemaakt, en hier van hersteld zijn, willen vaak andere mensen helpen met de kennis en ervaring die zij in huis hebben. Deze zogeheten ervaringsdeskundigen hebben zelf het unieke proces van herstel meegemaakt en spreken dus uit eigen ervaring. ,,Ervaringsdeskundigen laten aan de buitenwereld zien hoe ze hun leven weer hebben opgepakt. Ze kunnen een ware inspirator zijn voor mensen die hetzelfde doormaken als dat zij hebben doorgemaakt. Ze bereiken vaak meer dan professionals. Ze doorbreken taboes en voorkomen stigma", aldus Nancy van Driel, coördinator bij Yulius.

Esther Hobo en Nancy van Driel zijn druk bezig met de voorbereidingen van de inspiratiesessie die 28 november plaats vindt in Gorinchem. Deze inspiratiesessie is het startpunt van Feniks. ,,In een tweetal begeleide inspiratiesessies willen we Feniks met ervaringsdeskundigen uit de (regio) Gorinchem vormgeven. De bedoeling is dat Feniks een door ervaringsdeskundigen zelf gedragen initiatief wordt. Hoe dit initiatief eruit zal zien ligt dus nog open. Tijdens de inspiratiesessies spreken we over diverse mogelijkheden, voorbeelden uit het land, maar we hopen natuurlijk vooral op heel input vanuit de ervaringsdeskundigen", aldus kwartiermaker Esther Hobo. 

Van Driel: ,,Het klinkt allemaal misschien erg vaag, maar dat moet ook. Feniks is geen initiatief dat wij hebben bedacht. Feniks moet een initiatief worden dat wordt gedragen door de vrijwilligers." Hobo vult aan: ,,We willen al die ervaring van al die ervaringsdeskundigen niet op een plek verzamelen. Nee, het is juist de bedoeling dat we al die ervaringsdeskundigen met hun eigen verhaal de maatschappij in laten stromen. De inspiratiesessie op 28 november is vooral bedoeld om ideeën te verzamelen. Wij vragen de vrijwilligers eigenlijk: wat zou je willen doen en hoe kunnen wij je daar bij helpen." 

De ervaringsdeskundigen waar Feniks op zoek naar is zijn mensen die te maken hebben gehad met een langdurige levensontwrichtende gebeurtenis. Dit kan een psychische of lichamelijke ziekte zijn, maar ook langdurig in armoede geleefd hebben of verlies. ,,Deze mensen hebben vaak ontzettend veel ideeën waar ze, als ze eenmaal hersteld zijn, dolgraag mee aan de slag willen, maar vaak hebben ze geen idee waar ze moeten beginnen. Feniks moet een plek worden waar mensen terecht kunnen voor tips en ondersteuning. Een plek waar mensen met elkaar in contact gebracht worden", aldus Van Driel. ,,Zo ontstaan er ideeën die kwetsbare mensen in de wijk ondersteunen. Bijvoorbeeld een schildergroep voor mensen die te maken hebben gehad met verlies, of een wandelgroep voor mensen die een depressie hebben." 

Hobo en Van Driel zijn zich er van bewust dat er al veel initiatieven in de regio zijn die veel raakvlakken vertonen met de doelstelling van Feniks. ,,Feniks is ook geen plek die bij een instantie hoort. We maken gebruik van ons netwerk en brengen mensen met elkaar in contact. Als het mogelijk is kan er aangesloten worden bij bestaande activiteiten. Iemand die langdurig in armoede heeft geleefd en daar iets mee wil gaan doen, verwijzen we bijvoorbeeld door naar Humanitas. De ervaringsdeskundige kan daar dan ondersteuning bieden die voor de mensen bij Humanitas heel waardevol kan zijn", legt Hobo uit. ,,En als het nodig is bieden wij ze de handvatten om zelf een nieuw initiatief te starten. Alles is mogelijk, want alles staat nog open", vult Van Driel aan. 

,,Wij hebben zelf tal van ideeën, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling", lacht Hobo. ,,De vrijwilligers moeten met de ideeën komen, niet wij. Ik ben dan ook heel benieuwd naar hoe het gaat lopen tijdens de inspiratiesessie. Het is voor ons echt pionieren, juist omdat alles nog open staat en omdat er hier in de regio nog niet eerder op deze manier gewerkt is. We moeten achterover leunen. Feniks moet echt iets van de maatschappij worden." 

Wie mee wil denken met Feniks kan contact opnemen met Esther Hobo (0618397151 of esther.hobo@meeplus.nl) of Nancy van Driel (0643363614 of n.vandriel@yulius.nl). De inspiratiesessie vindt plaats op donderdag 28 november. Belangstellenden ontvangen meer informatie over deze bijeenkomst bij aanmelding. 

Stad Gorinchem start binnenkort met Stad Gorinchem Premium, een online platform waar unieke verhalen voor abonnees worden aangeboden, naast ons dagelijkse nieuws dat gratis te lezen is. De komende weken publiceren we dergelijke extra verhalen gratis op onze vernieuwde website als 'voorproefje'.
advertentie
advertentie