Schoonmaken strandje
Schoonmaken strandje Richard van Hoek Fotografie

Strandjes opgeschoond door crowdfundingsactie

20 juli 2021 om 07:32 Maatschappelijk

BOVEN-HARDINXVELD ,,We doen dit voor het dorp”, geeft de initiatiefnemer van het burgerinitiatief aan. ,,Het doel is eigenlijk om de jeugd te tonen dat wij ook jong zijn geweest en we weten hoe het is om lekker rond te hangen op de strandjes. Maar nu willen wij met onze kinderen ook gebruik maken van de strandjes, dus we willen hiermee aangeven; prima dat jullie in de avond op de strandjes hangen, maar ruim wel jullie rommel op.” 

door Esther Coumans

Een vriendengroep uit Hardinxveld-Giessendam heeft een paar weken geleden het initiatief opgevat om de twee strandjes bij de trailer helling op te gaan ruimen. ,,Het begon eigenlijk als grapje, maar al snel hadden we een heel plan.” De vrienden hadden eerst De Helling benaderd, zij steunden het plan, maar vertelden dat die stukjes strand van Rijkswaterstaat zijn. Ook die hebben ze benaderd en ook Rijkswaterstaat gaf aan dit een goed idee te vinden. Als laatste gingen ze in gesprek met de gemeente. ,,En zij waren heel positief en zeiden ga je gang. Binnenkort hebben we weer een afspraak met de gemeente over dat we meer prullenbakken willen hebben rondom de strandjes.” 

Na deze positieve berichten heeft de vriendengroep een crowdfunding opgestart. ,,We hadden ongeveer berekend dat we 2000 euro nodig hadden om groots uit te pakken, dus met graafmachine, nieuw zand enzo. Tijdens het schoonmaken van de strandjes afgelopen zaterdag hebben we dat bedrag bij elkaar gekregen via de crowdfundig. Super natuurlijk.” 

In totaal hebben zaterdag zo’n twintig mensen geholpen met het schoonmaken van de strandjes en de vriendengroep werd ook gesponsord. Bakkerij Soeteman zorgde voor de broodjes tijdens het ontbijt, Cafetaria De Wielwijk verzorgde de lunch met frietjes. Door Van Sliet uit Sliedrecht werd het zand geleverd en Paul Boon zorgde voor de graafmachines. 

De vriendengroep had bedacht dat ze drie vrachtwagens met zand nodig hadden, maar ze konden met de graafmachines nog meer uitgraven en opschonen, dat ze uiteindelijk zes vrachtwagens met zand hebben gestort. ,,We hadden het goed georganiseerd. En ook al is het nu hoogwater, het is een immens verschil nu met hoe de strandjes er voor zaterdag uitzagen. We hebben er voor gezorgd dat de vuurschaal tussen de strandjes in staat nu, dichter bij de dijk. Daarmee hopen we dat er minder rommel op de strandjes belandt.” 

De vriendengroep kijkt terug op een zeer geslaagde dag van dit burgerinitiatief. ,,We zijn niet van plan om dit jaarlijks te doen”, lacht de initiatiefnemer. ,,We hopen dat we iedereen hiermee stimuleren om hun eigen rommel op te ruimen. Spreek elkaar gewoon aan en doe het in de prullenbak.” 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie