Afbeelding
Google maps

Crisisopvang vluchtelingen Appelgaard

Maatschappelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM Op dit moment is een bus met Oekraïense vluchtelingen onderweg naar Nederland. Wanneer deze aankomt is onbekend. In Sporthal de Appelgaard wordt een crisisopvang ingericht. De Oekraïense vluchtelingen worden hier tijdelijk opgevangen

Afgelopen dinsdag zijn de eerste vluchtelingen in Hardinxveld-Giessendam aangekomen. Deze 21 vluchtelingen zijn in Gereformeerde Kerk de Bron opgevangen. Woensdagmiddag 9 maart kreeg het college van burgemeester en wethouders het verzoek van de Veiligheidsregio om binnen 12 uur nog een crisisopvang in te richten. Daarom is besloten om sporthal de Appelgaard in te richten tot crisisopvang. Dit betekent dat de vluchtelingen tijdelijk, maximaal een week, in de opvang verblijven. Vervolgens worden zij overgeplaatst naar een andere locatie. De gemeente kan nog niet inschatten hoe lang de crisisopvang nodig gaat zijn. Ze bekijken de situatie per dag. De gemeente onderzoekt op dit moment enkele locaties waar de vluchtelingen voor langere tijd ondergebracht kunnen worden.

Op dit moment is een bus (of meerdere bussen) met Oekraïense vluchtelingen onderweg naar Nederland. Wanneer deze aankomt Hardinxveld-Giessendam is nog niet bekend. Naar verwachting zitten er circa 100 vluchtelingen in de bus(sen) die in de Appelgaard worden opgevangen. De bus(sen) heeft meerdere tussenstops voor hij in ons dorp aankomt. De kans is aanwezig dat de vluchtelingen al bij andere tussenstops zijn uitgestapt.

De crisisopvang is gevestigd in de zaal van de Appelgaard. Om de vluchtelingen rust en ruimte te geven, staat de komende dagen een portier voor de deur van het gebouw. Er wordt dag en nacht voor de vluchtelingen gezorgd. Het kan zijn dat dit voor meer drukte in de straat zorgt.

Wie de vluchtelingen wil helpen, kan dit doen door het inleveren van spullen aan de Ambachtstraat 2a. Werkdagen en zaterdag van 09.30 tot 11.00 uur en 16.00 tot 17.30 uur. Op dit moment hebben ze de volgende spullen nog heel hard nodig. Deze spullen gaan zondagochtend met Verschoor Reizen naar Polen. Bij brengen van spullen graag aangeven dat ze voor Verschoor zijn. 

Pampers, diverse leeftijden

Natte doekjes 

Maandverband en tampons 

Zakdoekjes 

Paracetamol 

Wagenziekte pilletjes 

Snoep (haribo zakjes, Lolly’s enz)

Knoppers, of andere wafelkoekjes 

Zakjes knijpfruit

Bananen en Mandarijnen 

Water en Fruitsap 

Droge snack worstjes 

Krentenbollen

Instant Noodles (potjes)

Voor de lokale opvang kunnen ze ook spullen gebruiken: 

Playstations

TV’s

picknicktafels

Laptops

borden, bestek en glazen

Ondergoed nieuw (dames, jongens en meisjes alle leeftijden/maten).

Voor vragen over de crisisopvang kan men terecht bij het crisisteam. Mail de vraag naar crisisorganisatie@hardinxveld-giessendam.nl

advertentie