Debby Elemans.
Debby Elemans. Debby Elemans

'Fotografie is voor mij geen copy-paste'

25 januari 2020 om 07:33 Mensen

H'VELD'-G'DAM Debby Elemans, ondernemer in Hardinxveld-Giessendam, is gevraagd om in de vakjury plaats te nemen van de Bruidsfoto Award, die op 11 mei uitgereikt wordt. Debby is er erg blij mee dat ze mag jureren voor deze prijs. Een van de genomineerden is Marilyn Hansum, ook uit Hardinxveld-Giessendam. De vrouwen vertellen over hun jurytaak en nominatie.

door Eline Lohman

De Bruidsfoto Award is een initiatief van het Bruid en Bruidegom Magazine. Debby Elemans vindt het een eer dat zij plaats mag nemen in de jury. ,,Ik vind het een enorme eer om vanuit mijn ervaring, vakmanschap en creativiteit werk van andere professionals te beoordelen. Het lijkt wel of het niveau van het werk steeds hoger wordt. Waarom ik uitgekozen ben om te jureren is denk ik omdat ik als fotograaf steeds zoek naar mogelijkheden om mijzelf en daarmee mijn fotografie te ontwikkelen. Fotografie is voor mij geen copy-paste."

De fotografe probeert persoonlijkheid in haar foto's te leggen. ,,Wat voor de ene persoon goed werkt, hoeft voor de ander totaal niet te werken. Het is een proces van kijken naar wat en wie ik voor mij heb. Waar ik gebruik van kan maken en hoe kan ik persoon en de situatie het mooiste vastleggen. Ieder persoon is uniek en zo ook de manier hoe ik iemand vast kan leggen op de manier hoe iemand het mooiste/leukste/meest eigen is. Dat is de leukste uitdaging. Ik kom letterlijk en figuurlijk heel dicht bij de personen, ben in het moment en ga mee in de emotie van het moment en leg dit vast."

Ook al heeft Debby eerder in jury's plaatsgenomen, het wordt de eerste keer voor de Bruidsfoto Award. ,,Bij mijn jurering let ik op het gebruik van licht, vernieuwing, spontaniteit in combinatie van compositie. Ik houd van het voelen van emotie. Als fotograaf moet je leidend zijn, het natuurlijk kunnen regisseren van posities zonder dat het te geknutseld wordt. Ik ga op zoek naar de authenticiteit van de fotograaf en de emotie van het moment en chemie tussen het bruidspaar, vanuit andere hoeken dan 'normaal' durven fotograferen."

Waar moet volgens haar een goede bruidsfoto aan voldoen? ,,Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Dat kan een prachtige techniek zijn of een bijzonder talent en gevoel voor compositie van de fotograaf, maar het is ook een combinatie van licht en sfeer. Een foto mag raken, je meenemen in het moment. Ik vind het belangrijk dat de emotie voelbaar is en dat de foto niet overbewerkt is. Echt een realistische weergave van de werkelijkheid waarin het lijkt alsof je er onderdeel van bent. Ik word ook blij van een foto als ik het gevoel heb dat ik hem zelf had willen maken."

Een van de genomineerden van de Bruidsfoto Award – waarvoor nog tot 1 mei gestemd kan worden - komt uit dezelfde plaats: Marilyn Hansum, die genomineerd is in de categorie Bruid. Samen met negen anderen uit het land strijdt de Hardinxveldse om de titel in deze categorie. ,,Geweldig dat ik ben genomineerd met een van mijn foto's! Het is voor mij een grote eer dat ik genomineerd ben en tussen al deze mooie foto's sta. Het voelt ook zeker als waardering voor mijn werk en de reacties zijn allemaal hartverwarmend. Ik word er echt blij van, het geeft een extra positieve boost om het nieuwe trouwseizoen in te gaan."

Marilyn stuurde een zwart-wit portret van een bruid in. ,,Een tijdloze foto, vind ik, die ik gemaakt heb bij kasteel Hernen in Hernen op 5 september 2019, op de bruiloft van Henk en Rochelle Middelkoop. Alles zat mee tijdens het maken van deze foto: een mooie locatie, prachtige bruid, gave jurk en mooi licht door de ramen. Ik gun iedere bruid zo'n foto van zichzelf."

Er zijn nog negen gegadigden, maar Marilyn schat haar kansen in als 'één op de tien'. ,,Ik vind de andere foto's in de categorie Bruid waarin ik genomineerd ben allemaal prachtig. Maar er kan er natuurlijk maar één winnen, dus heb ik de stemmen hard nodig. Waar een goede bruidsfoto volgens mij aan voldoet? Ik vind het zelf belangrijk dat een foto mooi scherp is en dat er een emotie of waarde in de foto zit. Persoonlijk vind ik het mooi om emoties, spontane momenten en veel liefde terug te laten komen, maar ook detailfoto's en een portret zoals de genomineerde foto. Een goede bruidsfoto maakt dus deel uit van een groter verhaal, het verhaal van het bruidspaar. Veel bruidsparen zijn bewust op zoek naar een fotograaf die een stijl heeft die bij hen past en waarmee het ook persoonlijk klikt, dat vind ik heel positief."

De foto van Marilyn Hansum die in de race is voor een prijs.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie