Première van de film de Boodschap met de acteur Mouad Ben Chaib, waar Sylvia van der Meis ook een rol in speelde.
Première van de film de Boodschap met de acteur Mouad Ben Chaib, waar Sylvia van der Meis ook een rol in speelde. privebezit Sylvia van der Meis

'Figurant zijn, betekent heel veel wachten, maar ik verveel me nooit'

7 maart 2020 om 07:31 Mensen

H'VELD-G'DAM Sylvia van der Meis-Strauss heeft een wel heel bijzondere hobby. De 73-jarige Hardinxveldse schittert al jaren als figurant in diverse series, films, commercials, campagnes en videoclips. En het begon allemaal met een oproepje in het Kompas.

door Esther Coumans

,,In maart 2010 zag ik een oproepje in de Gorcumse Courant dat ze voor een nieuwe serie, Dokter Tinus, figuranten zochten", vertelt Sylvia van der Meis-Strauss. ,,Omdat ik het altijd wel leuk vond om toneel te spelen en de opnames in Woudrichem waren, heb ik gereageerd. Ik ben er toen vanzelf ingerold. Ik heb zes seizoenen mee mogen spelen in de serie", laat ze trots weten.

Bij de serie Dokter Tinus heeft de vrolijke Sylvia een hoop geleerd. En is het balletje vanzelf gaan rollen. Ze staat bij verschillende castingbureaus ingeschreven. ,,Het is wel puur een hobby", benadrukt ze. Maar deze bezige bij zit niet stil. Ze is een dag in de week vrijwilliger als gastvrouw in Restaurant van verpleeghuis Tiendwaert Rivas Zorggroep in Hardinxveld-Giessendam en ze sport ook nog eens twee keer per week bij InnerStance in Hardinxveld-Giessendam.

JUBILEA Dit jaar viert de 73-jarige diverse jubilea. ,,Ik ben nu precies 10 jaar figurant. Wat gaat dat snel", beseft ze. ,,En we wonen nu veertig jaar in dit huis in Hardinxveld. Ook bestaat ons bedrijf veertig jaar. Het bedrijf Meis brandbeveiliging is verhuisd naar Gorinchem en onze oudste zoon heeft het overgenomen." Met haar man Theo vierde Sylvia vorig jaar hun vijftigjarig jubileum en in september 2020 kennen ze elkaar precies zestig jaar.

In het begin van het figureren, wachtte Sylvia altijd netjes af tot de rollen naar haar toekwamen. ,,Maar dat doe ik niet meer hoor. Ik wacht niet meer af. Als ik iets voorbij zie komen en denk dat het wel iets voor mij is, dan reageer ik zelf. Zo zag ik ook het oproepje voor de afstudeerfilm Met dank aan alle figuranten van Laura Hisken. In deze portretdocu word ik gevolgd als figurant. Heel erg leuk om te doen." Om Met dank aan alle figuranten te kunnen realiseren willen de filmmakers €7.000 ophalen. Met onder andere een bijdrage van het K.F. Hein Fonds zitten ze op 71%. De campagne loopt nog tot en met 9 maart. Meer informatie over dit project: www.cinecrowd.com/met-dank-aan-alle-figuranten

EDELFIGURANT Wie Het geheime dagboek van Hendrik Goen heeft gevolgd, zal de Handinxveldse ook diverse keren in beeld hebben gezien. ,,Het was echt geweldig om daar aan mee te werken. Ook om André van Duin te leren kennen, hij is echt fantastisch." Maar Sylvia is niet alleen in beeld te zien, heel soms heeft ze ook tekst en is ze dus edelfigurant. Zoals in de serie Sluipschutters. Samen met cabaretier Ronald Goedemondt speelde ze een zwembadscène. Deze scène is te zien op de site van het Kompas.

Een goede figurant is niet alleen in beeld, maar moet ook kunnen acteren. Sylvia geeft aan dat ze een cursus hierin heeft gevolgd. ,,Dat was heel intensief. Figurant zijn, betekent gewoon heel veel wachten. Zoals bijvoorbeeld tijdens de bruiloft van dokter Tinus. Wij moesten toen om 10.00 uur op de set aanwezig zijn, maar pas om 18.00 uur zaten wij in de kerk en werden de opnames gemaakt. Er wordt geadviseerd om tijdens het wachten een boek mee te nemen. Dat doe ik eigenlijk niet", lacht ze. ,,Er zijn zoveel contacten die je kan maken. Ik verveel me nooit."

Nu de Hardinxveldse zelf vaak in een serie of film voorkomt, is ze er wel anders naar gaan kijken. ,,Je weet hoeveel tijd het kost om een scène te maken en wat er allemaal aan vooraf is gegaan. Ook was het wel een beetje schrikken toen ik mijn gezicht voor het eerst in de bioscoop zag. Dat is dan heel groot." Ze krijgt ook veel leuke reacties van vrienden, kennissen en familie, maar ook van onbekenden die haar herkennen van televisie. ,,Dat is echt heel erg leuk om te horen." Maar het allerleukste aan figurant zijn vindt Sylvia dat ze erop uit is. ,,Ik zie mensen. Ik ben een echt mensenmens. En ik kom op plekken waar ik nooit zou komen en ik zit echt door het hele land. Ik vind het fantastisch", besluit ze haar verhaal.

Op de set van een Franse tv serie  “Prise au Piege” opname in de Koepel van Breda.
Op de set van een reconstructie film van Opsporing gezocht.
Videoclip Hippe Oma’s.
Samen met Daan Schuurman op de set van Heer en Meester.
Samen met Tom Hoffman op de set in de tv serie Dokter Tinus.
Sylvia van der Meis samen met Elly Lust als medeproductieleiding in reconstructie van Opsporing gezocht.
Afbeelding
advertentie
advertentie