Afbeelding
pixabay.com

Meer geld en heet water in strijd tegen onkruid

14 april 2021 om 07:39 Natuur en milieu

H’VELD-G’DAM De gemeente Hardinxveld wil extra geld uittrekken om onkruid in de straten te bestrijden. Het geld is nodig omdat het bestrijden van onkruid arbeidsintensiever is geworden, nadat vijf jaar geleden het gebruik van chemische middelen op verharding werd verboden. Heet water moet nu soelaas bieden.

door Ward den Besten

Jaarlijks wil de gemeente 88.000 euro extra neerleggen bovenop het huidige budget van 62.000 euro voor de onkruidbestrijding. Dat bedrag is gebaseerd op een nieuwe beheerplan van Reinigingsdienst Waardlanden, bij wie de gemeente het vegen en de onkruidbestrijding van de straten heeft ondergebracht. Waardlanden zal ook de komende vijf jaar het onkruid in Hardinxveld weer gaan wieden.

,,Door de overschakeling van chemisch naar mechanische onkruidbestrijding zien we in de laatste jaren een toename van onkruiden die tussen de verharding groeien. De chemische middelen zijn uitgewerkt waardoor een toename ontstaat van onkruiden zowel op de verharding als in de groenvakken’’, schrijft het college van burgemeester en wethouders in zijn voorstel aan de gemeenteraad. ,,De mechanische bestrijding is milieuvriendelijk maar ook een stuk duurder.’’

HEET WATER Het onkruid zal in de toekomst vooral worden bestreden met de inzet van heet water. Dat blijkt namelijk effectief tegen de begroeiing tussen de straatstenen. ,,Heet water heeft als voordeel dat ook bij wortelonkruiden ook de wortels worden bestreden. De verwachting is dat na verloop van jaren de straten minder wortelonkruiden bevatten en er schoner uit komen te zien’’, aldus de gemeente. De inzet van de zogeheten bosmaaier en de onkruidborstel wordt daarnaast beperkt. Die kunnen namelijk nog wel eens schade veroorzaken.

,,Door het onderhoudsniveau te verhogen wordt gewerkt aan een toename van burgertevredenheid’’, stelt de gemeente. ,,In het afgelopen jaar zijn in het meldingsprogramma FIXI alleen al 24 meldingen ontvangen. Ook de medewerkers van de buitendienst krijgen regelmatig opmerkingen op het beheerniveau van het onkruid.’’

Het voorstel van het college wordt donderdag 22 april in de gemeenteraad behandeld.

advertentie
advertentie