Afbeelding
CDA Hardinxveld-Giessendam

Wethouder betreurt kap oude eik

30 maart 2021 om 17:40 Natuur en milieu IJzergieterij en Rokerij

H’VELD-G’DAM Wethouder Trudy Baggerman betreurt het dat recent opnieuw een boom op nieuwbouwlocatie De Rokerij in Boven-Hardinxveld is gekapt. Ze gaat de kap aankaarten tijdens het eerstvolgende overleg dat ze heeft met de projectontwikkelaar, zei ze donderdag in de gemeenteraad na vragen van het CDA.

door Ward den Besten

Raadslid Timon van Zessen had de kap van de oude eik aan de orde gesteld naar aanleiding van een brief van een omwonende. Volgens de CDA’er was de eik gezond en moest die wijken voor de aanleg van het riool. Van Zessen wilde van de wethouder weten of de boom niet verplaatst had kunnen worden of dat er geen andere oplossing was voor het rioolwerk. Eiken zijn volgens hem namelijk ,,de meest waardevolle boomsoort, vanwege de enorme soortenrijkdom die er in en rond eiken leeft’’. Ook vroeg Van Zessen zich af hoe deze kap zich verhoudt tot de eerdere toezegging van de wethouder om omwonenden te betrekken bij de ontwikkeling van het groen rond de nieuwe wijk.

Baggerman liet weten eind januari met de ontwikkelaar te hebben gesproken over het groenplan van De Rokerij en het daarbij betrekken van de inwoners. De betreffende boom is toen niet ter sprake gekomen, zei ze. ,,Het is jammer dat dit is gebeurd’’, aldus Baggerman over de kap.
De wethouder zal naar aanleiding van dit voorval de omgang met bomen bespreken met de ontwikkelaar en eventueel ook met andere aannemers, zodat dit in de toekomst voorkomen kan worden. Maar daarvoor is het voor deze boom nu te laat, gaf ze aan. In hoeverre de kap onvermijdelijk was, is niet bekend. ,,Ik ben het wel met u eens dat als het niet nodig is om mooie bomen te kappen, dat we dat vooral niet doen’’, zei Baggerman.

Van Zessen hoopt dat de kap van deze boom als een leermoment wordt gezien. ,,Mijn inziens had het ook voorkomen kunnen worden’’, aldus de CDA’er, die uiteindelijk blij was de wethouder hierover het gesprek wil aangaan met de aannemers.

Om de ontwikkeling van de nieuwe wijk mogelijk te maken zijn op hetzelfde terrein een jaar geleden al zo’n 60 bomen gekapt. Dat was tegen het zere been van omwonenden. Net als de nu gekapte eik stonden die op particulier terrein, waarvoor geen vergunning nodig was.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie