Afbeelding
pixabay.com

PvdA en Philippo tegen plan om van het aardgas te gaan

29 september 2021 om 14:50 Natuur en milieu

HARDINXVELD-GIESSENDAM De PvdA en de Fractie PHILIPPO hebben donderdag tegen de Transitievisie Warmte gestemd. In die visie staat hoe Hardinxveld op termijn van het aardgas af moet. Een tot in detail uitgewerkt document is dat nog niet, maar ,,het wijst wel de weg”, zegt wethouder Jan Nederveen.

door Ward den Besten

Volgens Nederveen staat Hardinxveld aan het begin van de opgave om de klimaatdoelstellingen van 2050 te behalen. Die opgave is ,,een puzzel die we niet als gemeente alleen kunnen leggen’’, zegt hij. ,,Dat moet nadrukkelijk met de inwoners. Met een uniek concept van coalities. Ze moeten komen tot een oplossing die haalbaar en betaalbaar is.’’

PLAN Het plan is om in Hardinxveld clusters te vormen van buurten, woningen of bedrijven, die min of meer dezelfde energiebehoefte hebben. Die moeten samen met de gemeente en bijvoorbeeld Fien Wonen optrekken om op zoek te gaan naar een passende alternatieve warmtebron. Want grote projecten om hele wijken in een klap van het gas af te halen, zijn in Hardinxveld niet haalbaar.

Maar juist aan de participatie van burgers heeft het tot nog toe geschort, vindt Robert Philippo van Fractie PHILIPPO. ,,Op het niveau van de klimaattafels is geen burger meegenomen.’’ Hij had graag gezien dat van tevoren een zogenoemd burgerforum of een burgerberaad was gehouden. Zijn kritiek richtte zich daarmee vooral op Den Haag, waar het besluit is genomen om van het aardgas af te gaan.

TEGENSTEM Dat laatste geldt ook voor het bezwaar dat Max van den Bout van de PvdA heeft. Volgens hem zijn alternatieve bronnen voor aardgas in de praktijk vaak vervuilender, als daarbij heel de productieketen wordt meegewogen. Van het aardgas afgaan is voor nu dan ook geen goed idee, vindt hij. Van den Bout erkent dat hij daarmee ingaat tegen de lijn van de landelijke PvdA. ,,We zijn genoodzaakt tegen te moeten stemmen. Maar die tegenstem is bedoeld als signaal tegen verkeerde en nutteloze keuzes’’, aldus de PvdA’er.

De tegenstem van Fractie PHILIPPO en de PvdA riep tegenreactie op van de coalitiepartijen ChristenUnie en de SGP. ,,Het is jammer dat er twee partijen zijn die hun snor lijken te drukken’’, zegt SGP-raadslid Koen Schouten. Van den Bout sprak dat tegen: ,,Op een gegeven moment moet je toch de moed hebben om tegen de jongens hierboven te zeggen: dit is niet goed.’’

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie